Juridische voorspellingen voor 2017 (en terugblik op 2016)

02/01
2017
Op deze eerste (werk-)dag van het nieuwe jaar mijn traditionele slechte voorspellingen, en een terugblik op het afgelopen jaar. Wat voorspelde ik voor 2016?

Goed, en dan nu.. wat staat ons in 2016 te wachten?

Niemand krijgt een boete of aanmaning wegens overtreding van de wet meldplicht datalekken. Klopt, hoewel er bijna 5.500 datalekken zijn gemeld, is er geen enkele boete uitgedeeld. KPN kreeg weliswaar een boete voor haar datalek maar dat was niet onder deze wet (de Wbp) maar een al oudere telecomregeling. Deze is inhoudelijk wel gelijk aan de wet meldplicht datalekken, dus het kan wel. Laten we hopen dat dit een kwestie van trage ambtelijke molens is.

Er komt een nieuwe Safe Harbor-afspraak tussen de EU en de VS. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat deze net zo wankel is als de vorige maar het alternatief is helemáál onwerkbaar, dus we doen alsof het een prima afspraak is. Goed, dat was een redelijk makkelijke: het Privacy Shield moest en zou er komen, maar wankel is het. Het is eigenlijk ook fundamenteel onmogelijk om met een bilaterale afspraak iets te regelen dat de NSA buiten spel zet.

Een clouddienstverlener gaat failliet en zijn hoster zet alles offline, daarmee een hele berg klanten duperend. Dit leidt tot een rechtszaak waarin wordt bepaald dat dat volkomen terecht is, omdat data immers niets is. Helaas, niet gezien. Of nou ja helaas, fijn voor de clouddienstverlener natuurlijk (en diens klanten) maar jurisprudentie blijft zo wel achter. Zijdelings relevant: dit vonnis waarin een clouddienst nog een paar weken open moest blijven voor een geschorste klant.

Een werknemer wordt door zijn werkgever verplicht tot afstaan van een werkgerelateerd social media account. Nee, heb ik niet zien gebeuren in 2016.

De gecrowdsourcete: encryptie gaat verboden worden. Is er niet van gekomen, zij het dat de discussie nog steeds in alle hevigheid loopt.

Goed, geen superslecht resultaat dit jaar.

Daarom dit jaar een iets andere insteek: voorspellingen waarvan ik hoop dat ze zouden uitkomen.

Netneutraliteit komt onder druk te staan door bedrijven die de grenzen van de daarover aangenomen Verordening opzoeken. Natuurlijk geïnspireerd door T-Mobile, dat volgens de ACM de grens overtrad. Maar er gaan er meer komen.

Een Europese overheid neemt een wet aan die filteren van `ongepast’ internetverkeer verplicht stelt voor ISP’s uit dat land.

Ethisch hacken komt weer in de juridische kijkers, bijvoorbeeld door strengere computercriminaliteitswetgeving die publicatie van hacks aanmerkt als `heling’ daarvan.

Een nieuwe flater met `slimme’ contracten leidt tot een rechtszaak over hoe ver je mag gaan met computercode als harde neerslag van je afspraak.

En natuurlijk crowdsource ik de laatste.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: maandag 2 januari 2017, 08:27
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry