Winterse lange termijn verwachtingen, wat blijft er werkelijk van over?

09/01
2017
De kaarten zien er vrij nat uit voor de komende dagen. Maar het type neerslag is niet alleen maar regen. Vanaf donderdag neemt de kans op winterse buien flink toe en dalen de temperaturen ook geleidelijk. Opnieuw is de lange termijn verwachting koud. Maar hoeveel blijft daar werkelijk van over?

Maandag
Deze eerste helft van de week is het in ieder geval vrij zacht. En ook nog eens nat. Vandaag valt verspreid al een drup regen, maar een groot deel van de daglichtperiode is het nog droog. Het wordt rond 6 graden. De zuidelijke wind trekt aan, met later vandaag een windkracht 6 aan zee. Het is wachten op een storing, die vanaf de late middag vanuit het westen regen komt brengen. Vanavond en vannacht valt op grote schaal circa 5 millimeter hemelwater.

Dinsdag
Morgenochtend vroeg trekt de regen naar Duitsland weg. Daarna lijkt het overdag opnieuw grotendeels droog te blijven met slechts verspreid her en der een beetje regen. Ook aan de temperatuur verandert eerst nog weinig, het wordt dinsdagmiddag wederom 6 graden.

Woensdag
Op woensdag doen we er nog een schepje bovenop. De 10 graden wordt dan behaald. De forse westelijke wind voert dan een portie zachte zeelucht aan, waardoor het in de kustprovincies als Zuid-Holland en Zeeland maximaal 10 graden kan worden. Ook elders in het land is het merkbaar met 7 tot 9 graden. Het waait dus stevig, kracht 4/5 boven land en kracht 6/7 aan zee. Ook gaat het in de loop van de dag vanuit het westen opnieuw regenen.

Vanaf donderdag
Vanaf halverwege de week verandert er iets. Ten eerste krijgen we hogerop in de atmosfeer te maken met koude lucht, een koude bel zakt af richting onze omgeving. Ten tweede komt er geleidelijk een pittige noordwestelijke stroming op gang, waardoor we ook aan de grond te maken krijgen met de aanvoer van koudere lucht vanaf de Noorse Zee. Dat gaan we wel merken. De temperatuur gaat ietwat dalen, maar dat gaat langzaam. Verder blijft de wisselvalligheid ook aanhouden. Maar de koude lucht hogerop in de atmosfeer gaat ervoor zorgen dat de neerslag niet alleen maar als regen valt, maar ook als natte sneeuw of hagel. Dat in combinatie met een forse wind, maakt het gewoonweg een guur weerbeeld. In het weekend wordt dan maximaal nog een graad of 4, met ’s nachts temperaturen rond het vriespunt. Ook dan worden nog geregeld winterse buien verwacht.

Langere termijn
De lange termijn verwachting houdt al tijdenlang veel mensen bezig. Het Europese weermodel (ECMWF) heeft de afgelopen weken al een aantal keer gezinspeeld op de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied. Met de daarbij behoren transportkou. Dit soort lange termijn verwachtingen zorgen dan vaak voor enthousiasme bij winterliefhebbers. Vervolgens kwam het telkens tot een hogedrukgebied boven Europa. Ook dit keer zien we de onzekerheid in de pluim. Kijken we naar de hoofdberekening, dan zien we zondag het volgende: het hogedrukgebied ligt dan nog met zijn kern ten westen van Portugal, met een uitloper noordwaarts, over Schotland. De dagen erna trekt het hogedrukgebied over onze omgeving richting Rusland. Dat levert in de nacht naar dinsdag transportkou op met een noordelijke wind. Met als gevolg strenge vorst van -10 graden landinwaarts. Door de positie van het hogedrukgebied houdt de transportkou echter niet aan, maar levert het mogelijk wel opnieuw een flitswinter op. Het meest waarschijnlijke is dat het begin volgende week een paar dagen kouder en rustig weer is. Vooralsnog ziet het er echter niet naar uit dat die kou werkelijk langer aanhoudt.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 9 januari 2017, 08:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Noordelijke, Portugal, Rusland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry