Eerste Apaches terug uit Mali

07/01
2017
De 1e Nederlandse Apache-gevechtshelikopters zijn terug uit Mali. De 2 toestellen landden vanochtend in het ruim van een C-17 Globemaster-transportvliegtuig op Vliegbasis Woensdrecht. De helikopters zijn ruim 2,5 jaar ingezet voor VN-missie Minusma in Mali.

Om in de C-17 te passen waren de beide gevechtshelikopters al deels ontmanteld op Kamp Castor in Gao. Zo verwijderde onderhoudspersoneel de rotorbladen. Nu ze terug zijn in Nederland krijgen de toestellen bij het Logistiek Centrum Woensdrecht een grote onderhoudsbeurt. Tijdens een zogenoemde 500-uurs inspectie worden ze volledig nagekeken en opgeknapt. Ook krijgen ze een grote update. Over zo’n 25 weken worden de helikopters weer in gebruik genomen op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Vuursteun

Het streven is om de andere 2 Apache’s binnenkort terug te vliegen naar Nederland. De 4 Nederlandse Apache’s vervulden de afgelopen jaren een belangrijke rol voor VN-missie MINUSMA. De gevechtshelikopters verzamelden inlichtingen met behulp van hun geavanceerde sensoren. Ook escorteerden ze Nederlandse eenheden op de grond, traden dreigend op en leverden vuursteun.

Globemaster C-17

Het enorme transportvliegtuig C-17 dat de helikopters vervoerde, vertrekt vandaag tussen 15.00 en 17.00 uur weer van Vliegbasis Woensdrecht. Nederland kan over de C-17 beschikken dankzij het internationaal samenwerkingsverband Strategic Airlift Capability C-17. Hierin hebben 12 bondgenoten zich verenigd om te voorzien in de schaarse capaciteit van strategisch luchttransport.

Datum: zaterdag 7 januari 2017, 08:20
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Mali, Noord-Brabant, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry