Op grote schaal gladheid

06/01
2017
Het wordt het komende etmaal glibberen en glijden. Aan de achterzijde van een storing dringt zich vanavond en vannacht zachtere lucht op. Deze storing schuift vanavond via het westen het land in, met wat lichte sneeuw. Gedurende de nacht gaat de neerslag door de instroom van zachtere lucht op hoogte over in ijzel of regen en wordt het op grote schaal glad. De regen valt namelijk op een nog bevroren ondergrond en dat geldt ook morgen nog in vooral de oostelijke helft van het land.

Het hogedrukgebied waar we zowel gisteren als vandaag – vrijdag – het vrij zonnige, maar koude winterweer aan te danken hadden, trekt nu geleidelijk oostwaarts richting Polen. De weg wordt daardoor vrijgemaakt voor storingen vanaf de Atlantische Oceaan. Een weersverandering ligt dus op de loer. Een tweetal storingen ten westen van Nederland smelt de komende uren net voor ons land samen en het geheel trekt vervolgens vanavond en vannacht over onze omgeving.

Strenge vorst
Afgelopen nacht vroor het in het hele land. Direct aan zee lag de temperatuur net onder nul, maar net buien de kustregio’s kwam het al tot matige vorst, ofwel -5,0 graden of kouder. In Twente kwam het zelfs tot strenge vorst, met daar een minimumtemperatuur van -10,2 graden en aan de grond of op klomphoogte zelfs -13,3 graden.

IJsdag
Ook vandaag blijft de temperatuur op veel plaatsen onder nul en als dit ook in De Bilt het geval is, dan is dit de eerste officiële ijsdag van 2017. Alleen in de omgeving van Zeeland weet het kwik in de loop van de middag mogelijk net een graadje boven nul uit te komen.

Lichte sneeuw
Zodra de zon later vanmiddag weer onder gaat, koelt het ondanks de steeds verder toenemende bewolking snel af tot onder het vriespunt. Aan de kust gaat het 2 graden vriezen en de laagste temperaturen vinden we langs de oostgrens, met daar lokaal nog -5 graden, ofwel matige vorst. Ook op hoogte is het dan nog vrieskoud. De neerslag die in de loop van de avond arriveert, valt dan ook eerst in de vorm van lichte sneeuw. Van west naar oost vormt zich dan een poedersuikerlaagje sneeuw, alleen in hoger gelegen gebieden valt er wat meer.

IJzel
Gedurende de nacht stroomt er hoger in de atmosfeer inmiddels zachtere lucht onze omgeving in. De neerslag valt op die hoogte dus bij temperaturen boven nul uit de wolk en is dus al vloeibaar. Dichterbij het aardoppervlak is het echter nog onder nul, waardoor de regendruppels bevriezen en vallen als ijzel of ijsregen. Vanaf dat moment wordt het soms verraderlijk glad.

Ook morgen nog glad
Ook aan de grond arriveert vervolgens de zachtere lucht, waarna de neerslag in het westen al in zijn geheel over gaat in regen. De ondergrond, bijvoorbeeld wegen, warmen echter niet zo snel op en zijn dan nog veelal bevroren. De regen vriest vervolgens meteen vast op het wegdek, waardoor het risico op gladheid blijft bestaan. Ook morgen – zaterdag – overdag blijft de temperatuur in vooral de oostelijke delen van het land nog lange tijd rond het vriespunt uitkomen en daar is het risico op gladheid dus pas later in de middag geweken. Pas later in de middag komt het kwik er net boven nul.

Minder koud
De dagen daarna verlopen een stuk minder koud. De middagtemperaturen variëren veelal tussen 4 of 5 graden langs de oostgrens en 8 of 9 graden aan de kust. Het is tamelijk bewolkt, maar zondag en maandagochtend droog. Maandagmiddag passeert opnieuw een storing (een koufront) en gaat het regenen. Veel kouder lijkt het daarna echter voorlopig niet te worden…

Datum: vrijdag 6 januari 2017, 13:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Polen, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry