Eerste ijsdag van 2017

05/01
2017
Hoog in de atmosfeer sijpelt momenteel steeds koudere lucht onze omgeving in en dat gaan we op het aardoppervlak ook merken. De temperatuur daalt vanavond snel tot onder het vriespunt en op grote schaal komt het dan tot matige vorst, ofwel -5,0 graden of kouder. Langs de oostgrens is het nog iets kouder en daar komt het lokaal zelfs tot strenge vorst, met daar -10 graden. Ook morgen, vrijdag, weet het kwik op veel plaatsen niet boven nul uit te komen. Blijft het op het Nederlandse hoofdweerstation De Bilt het hele etmaal onder nul, dan zou dat de eerste ijsdag van 2017 worden.

Op 29 december kwam het in De Bilt ook tot een ijsdag. Dat was de eerste officiële ijsdag van 2016 en kort daarop volgt nu dus ijsdag nummer 2 van dit lopende winterseizoen. We spreken pas van een officiële ijsdag als het in De Bilt het hele etmaal blijft vriezen. Er zijn echter veel plaatsen waar de temperatuur op die bewuste 29 december wel boven nul kwam en voor sommige regio’s zou morgen dus een eerste ijsdag kunnen zijn.

Koude bovenlucht
Een bel met hele koude lucht trok vandaag al over ons land en op ongeveer 5 kilometer hoogte, het 500hPa vlak, lag de temperatuur rond -30 graden. Net ten oosten van Nederland was het zelfs -40 graden. En hoewel het op die hoogte in de atmosfeer in de loop van de dag vanuit het westen alweer iets minder koud begint te worden, arriveert de koudste lucht dichterbij de grond pas vannacht.

Matige tot strenge vorst
Zodra de zon donderdagavond onder gaat, koelt het onder een heldere hemel en bij een overwegend zwakke aflandige wind, vanuit het zuidoosten, snel af. Met vanavond en vannacht een wind vanaf het vasteland richting zee profiteren de kustregio’s dit keer niet van het nog relatief warme zeewater. De temperatuur daalt dus ook daar snel tot ruim onder nul, met op veel plaatsen zelfs ook matige vorst. Landinwaarts wordt het nog iets kouder en daar komt het vooral boven de zandgronden in oostelijk Nederland lokaal tot strenge vorst.

Gladheid
De lucht is erg droog en de wegen zijn dan ook grotendeels droog, maar toch moet er ook komende nacht lokaal wel weer rekening gehouden worden met gladheid door rijpvorming. Vooral houten bruggetjes, grotere bruggen, viaducten en hoger gelegen gebieden hebben dan de voorkeur om glad te worden. Het zal dus zeker niet op grote schaal glad worden.

IJsdag
We komen dus uit een hele koude nacht en morgen overdag (vrijdag) weet de temperatuur op veel plaatsen vervolgens niet boven nul uit te komen. Het koudst blijft het in het noordoosten van het land met daar naar verwachting maximaal -3 graden. Voor die omgeving zal dat dan de eerste ijsdag van deze winter worden, want op 29 december is het daar net niet gelukt. En waarschijnlijk is het zuidwesten van het land de enige plek waar de nulgradengrens wel overschreden zal worden, al is het van plaats tot plaats wel een dubbeltje op zijn kant.

Kou van korte duur
Echt lang blijft de kou vervolgens niet in het land, want met het oostwaarts wegtrekken van het hogedrukgebied, stroomt uiteindelijk weer zachtere lucht onze omgeving in en dat gebeurt in de nacht naar zaterdag op passage van een storing. Vrijdag overdag neemt de bewolking op nadering van die storing al iets toe, maar het blijft nog droog. Pas tegen de late avond en gedurende de nacht volgt neerslag. Dat zal bij minimumtemperaturen onder nul vooral in de vorm van sneeuw zijn en mogelijk lokaal ook ijzel. En met het instromen van die zachtere lucht gaat de neerslag vervolgens later over in regen. In de loop van zaterdag komt de temperatuur vervolgens overal weer boven nul uit en valt nog slechts een beetje motregen.

Datum: donderdag 5 januari 2017, 08:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Houten, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry