Ondertussen bij de kerstman...

25/12
2016
De kerstman is vandaag natuurlijk razend druk. Alles wordt geregeld vanuit zijn woon- en werkverblijf in het Finse Rovaniemi waar het winters weer is. Maar niet extreem winters.

De kerstman is dagelijks te bezoeken. Hij woont en werkt in het Finse Rovaniemi. Zelfs vandaag, op eerste kerstdag, is zijn kantoor geopend, tot 17 uur. Het ligt precies op de Poolcirkel overigens. Alle praktische informatie vind je op de officiƫle site van Rovaniemi.

Wij kijken vandaag naar het klimaat en het weer van Rovaniemi. December en januari leveren klimatologisch gezien de meeste sneeuwval op, en het zijn de donkerste maanden van het jaar (Poolnacht) met schemering en geen/nauwelijks daglicht. In januari is het het koudst, vooral dan zijn middagtemperaturen tot -30 graden mogelijk. In februari komt er weer (meer) daglicht en in maart is vaak het bekende Noorderlicht - prachtig - te zien. In maart is/wordt het iets minder koud, maar ook dan kan het nog stevig vriezen met overdag uitersten zo tussen -5 en -15 graden. In april wordt het merkbaar warmer ten opzichte van de voorgaande maanden. Het wordt overdag dan gemiddeld tussen 5 en 10 graden boven nul.

Soms boven nul en weinig sneeuwval
Momenteel is het in Rovaniemi niet erg koud voor deze tijd van het jaar. Het vriest slechts licht. Morgen, tweede kerstdag, is het met maximumtemperaturen rond -5 graden wat kouder en bovendien valt een beetje sneeuw. Er ligt overigens nu een sneeuwdek van bijna 40 centimeter (op de luchthaven). Daar komt voorlopig weinig bij, ook na de kerst valt er weinig tot geen neerslag. Op donderdag wordt het naar verwachting 3 graden boven nul, dat is enkele graden boven het langjarig gemiddelde. Op vrijdag is het weer kouder maar vervolgens kan het oudjaarsdag opnieuw licht gaan dooien, met een te verwachten maximumtemperatuur van +2 graden. De minimumtemperaturen bewegen zich tussen -2 en -8 graden, maar komende nacht is even -11 graden mogelijk, gedurende een tussentijdse brede opklaring.

Westelijke stroming
Het niet al te koude winterse weer voor deze tijd van het jaar in Fins Lapland hangt samen met een hardnekkige westelijke stroming. Voortdurend wordt er lucht van boven de Atlantische Oceaan aangevoerd en laten fronten neerslag los. De meeste neerslag valt in Noorwegen, Finland krijgt over het algemeen met de dan afgezwakte neerslagfronten te maken. Als we kijken naar de opbouw van een verse laag sneeuw (accumulatie), volgens het gemiddelde van alle totaal 50 berekeningen van het Europese model van afgelopen nacht, dan is er over 5 dagen in Noorwegen (vooral Noorse bergen, door stuwingsneerslag) tot 125 cm verse sneeuw mogelijk. Maar voor Rovaniemi en omgeving wordt in totaal slechts zo'n 16 cm berekend. Zie de illustratie.

Bij ons later kouder, met begin 2017 de eerste sneeuwbuien?
In eigen land is het nog even zeer zacht voor deze tijd van het jaar. Maar in de loop van kerst stroomt frisse, maritieme lucht binnen. Morgen, tweede kerstdag, begint nog erg zacht. Dan wordt de maximumtemperatuur in de nacht en vroege ochtend bereikt, veelal 10 tot 13 graden. Later op de dag zitten we in de frissere lucht, achter een koufront dat vanavond en komende nacht lichte regen veroorzaakt. Het blijft flink doorwaaien: de wind draait naar westelijke richtingen, en morgen overdag zijn er flinke zonnige perioden. In het noorden kan nog een losse bui vallen en omdat de bovenlucht ook kouder wordt, kan het een hagelbui zijn.

Dinsdag nadert een hogedrukgebied. Het levert ons droog weer, veel zon en minder wind op, met in de middag 10 graden. Woensdag, donderdag en vrijdag ligt een hogedrukgebied in onze buurt. Daardoor is het rustig en droog eindejaarsweer met brede opklaringen maar ook kans op (hardnekkige) laaghangende bewolking en mist. Het wordt geleidelijk kouder, met in de nachten lichte vorst. De maximumtemperaturen gaan naar 3 tot 7 graden, donderdag wellicht nog iets kouder.

Voor winterliefhebbers zijn er interessantere ontwikkelingen voor aan het begin van 2017. Er zijn - vrij veel - berekeningen die voor vlak na 1 januari met een noordelijke, koude luchtstroming op de proppen komen. We zien in deze opties koude bovenluchten en mede hierdoor winterse buien, de eerste van het seizoen. En misschien brengen die ook de eerste (smeltende) sneeuw van het winterseizoen. Tegelijkertijd zijn er ook aardig wat opties die het zo'n vaart niet laten lopen en ook wat zachter zijn. Het is ongeveer een fifty fifty verdeling momenteel en dus (erg) onzeker. Hier komen we ongetwijfeld nog op terug. Dus: wordt vervolgd!

Bronnen: Santaclausoffice.com, MeteoGroup.

Datum: zondag 25 december 2016, 12:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Finland, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry