Ho Ho Hot!

24/12
2016
De Kerstman waarschuwt voor code rood op de Noordpool en ruilt zijn dikke rode winterpak in voor een zwembroek! Op dit moment is het ruim 20 warmer dan normaal. In plaats van 20 graden vorst zien we temperaturen dichtbij het vriespunt.

Hittgolven in november en december

De Noordpool is het snelst opwarmende gebied op aarde. Temperatuurafwijkingen zijn vooral tijdens de poolnacht groot. Normaal vriest het in de winter op de Noordpool 20 tot 30 graden. Afgelopen november piekte de temperatuur al eens tot enkele graden onder het vriespunt. Op 11 november steeg het kwik op sommige plaatsen in de Arctische Zee naar -7 graden, 15 graden boven normaal. Na deze warmtepiek daalde de temperaturen op de Noordpool, maar bleven ruimschoots boven normaal. Ook nu zien we een ware hittegolf op de Noordpool. In een vrij groot gebied ten noorden van de 80ste breedtegraad geven drijvende boeien in de Arctische Zee temperaturen dichtbij het vriespunt aan. Een afwijking van meer dan 20 graden! Overigens werden ook vorig jaar in december temperaturen rond het vriespunt gemeten.

Alleen mogelijk door antropogene klimaatverandering

Volgens onderzoekers van Climate Central kunnen deze absurde afwijkingen in het Arctisch gebied alleen maar verklaard worden door de wereldwijde opwarming van de aarde door menselijke uitstoot van broeikasgassen. In de vorige eeuw was het ondenkbaar dat de temperatuur in de winter in het Poolgebied zo hoog zou oplopen. In de recordjaren 2015 en 2016 is het dus al 3 keer voorgekomen. De verwachting is dat in de toekomst de temperaturen in het poolgebied in de winter steeds vaker zullen pieken.

Warmer zeewater, andere weersystemen en het albedo-effect

Op de weerkaart in het Arctisch gebied met steeds minder ijs en steeds meer water zien we in plaats van de gebruikelijke hogedrukgebieden nu lagedrukgebieden. Rondom deze lagedrukgebieden staat behoorlijk veel wind. De winden voeren lucht aan vanuit een veel warmer gebied en veroorzaken ook nog eens hoge golven. Warme lucht, steeds warmer wordend zeewater en hoge golven zijn een paar van de oorzaken die het ijsgroei- en ijssmeltproces op de Noordpool beïnvloeden. Ook het Albedo-effect, in plaats van wit sneeuw en ijs dat zonlicht weerkaatst zien we steeds grotere oppervlakken met zwart water dat juist de zonnewarmte opneemt, speelt een rol. Al deze factoren beïnvloeden op hun beurt elkaar en kunnen elkaar ook nog eens versterken.

Afname zeeijs tijdens de poolnacht

De hittegolven in het Noordpoolgebied hebben grote consequenties voor de aangroei van het zeeijs. Tijdens poolnacht krijgt het ijs de kans op weer te groeien. In november werd al een record laag ijsoppervlak gemeten, ook op dit moment zien we in delen van het Arctisch gebied het zeeijs niet groeien, maar juist verdwijnen. Vooral in het gebied ten oosten van Spitsbergen (nabij de Franz Joseph eilanden) is de afgelopen dagen een gebied van 148.000 vierkante kilometer ijs verdwenen.

Op naar record-smelt in zomer 2017?

Hoewel de winter en het ijsgroeiseizoen nog niet voorbij zijn, ziet het er voor het volgende smeltseizoen dat in april begint niet best uit. Als de Noordpool dan start met een recordlaag ijsoppervlak is de kans dat het smeltseizoen in 2017, eindigend in september, mogelijk een nieuw record, dieptepunt, zal opleveren en komt een ijsvrije Noordpool steeds dichterbij.

Elders ijskoud

Hoewel het op de Noordpool op dit moment extreem warm is, is het op andere plekken boven de Poolcirkel absurd koud. In Siberië bijvoorbeeld. Daar begon de winter met een extreem dik en groot sneeuwdek. Boven dat sneeuwdek is het op dit moment -40 tot -55 graden (20 graden onder normaal). Ook op Groenland is het ijskoud met op 3000 NAP op het Summitstation een temperatuur van -53 graden. In het Russische Surgut vroor het de afgelopen dagen maar liefst 49 graden. Vorige week breidde de koude poollucht (de Polar Vortex) zich even over het Noord-Amerikaanse continent uit met extreem lage temperaturen en vooral ten zuidoosten van de Grote Meren extreem veel sneeuw.

Bronnen: MeteoGroup, Climatecentral.org, DMI.dk, ClimateReanalyzer.org

Datum: zaterdag 24 december 2016, 08:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groenland, Spitsbergen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry