Witte Kerst Italiaanse Alpen

20/12
2016
Nog vier dagen voor dat de kerstvakantie begint. De meeste mensen vieren Kerst in eigen land. Het wordt steeds duidelijk dat het dit jaar een zeer zachte Kerst wordt met temperaturen die op eerste kerstdag in de dubbele cijfers komt. Waarschijnlijk is er vrij veel bewolking en waait er een stevige zuidwestenwind. Op twee kerstdag is het iets minder zacht met 9 graden en neemt de kans op regen toe. Een witte Kerst met sneeuw zit er ook dit jaar niet in. De kans op een witte Kerst neemt toe als je het hogerop zoekt. Daar is het kouder en valt de neerslag wel in sneeuw, maar dan moet jet wel tot neerslag komen…

Hogedrukgebieden

De start van het wintersportseizoen een maandje geleden begon spectaculair. Op veel plaatsen viel, voordat de liften open waren een flinke pak sneeuw, in de Duitsland en in de Alpen. Een monsterdepressie boven de Middellandse Zee veroorzaakte in Italië zoveel regen dat overstromingen volgen. Inmiddels hebben hogedrukgebieden het voor het zeggen in Centraal-Europa en houden al lange tijd neerslag brengende storingen tegen. Bovendien is het de afgelopen weken zo zacht geweest dat de meeste sneeuw beneden de 2000 meter is verdwenen, als sneeuw voor de zon. Op de hoger gelegen pistes kan omdat het ’s nachts door uitstraling toch een graadje vriest, gebruik worden gemaakt van sneeuwkanonnen en liggen en banen van kunstsneeuw in een groen landschap. Maar nu is er goed nieuw voor een klein gedeelte van het Alpengebied. In het grensgebied tussen Italië en Frankrijk, met name aan de Italiaanse kant (Piemonte) is het sinds gisteren aan het sneeuwen….

Waterrijke Mediterrane depressie

Een diepe depressie boven het westelijk deel van de Middellandse Zee veroorzaakt daar de komende 24 uur lokaal meer dan een halve meter sneeuw! Het is overigens de zelfde depressie die de afgelopen dagen langs de oostkust van Spanje, rond Valencia, enorme hoeveelheden regen bracht. Op sommige plaatsen is in een paar dagen tijd 400 mm regen gevallen. De depressie blijft boven het relatief warme water van de Middellandse Zee rondtollen en veroorzaakt de komend dagen met name op de Balearen en vooral op Corsica en Sardinië veel neerslag in de vorm van stevige regen- en onweersbuien. Er wordt daar de komende dagen 50 tot 75 mm regen verwacht.

Stau

De depressie ligt vanmiddag even ten westen van Sardinië. Met een zuidoostelijke aanvoer wordt vochtige lucht vanaf de relatief warme Middellandse Zee naar de zuidkant van de Alpen gevoerd. De lucht wordt tegen de bergen geduwd en wordt gedwongen te stijgen. Deze “stau” waarbij vochtige lucht tegen de zuidkant condenseert kan lokaal veel neerslag loslaten. De afgelopen dagen was het onduidelijk waar de depressie precies zou liggen en of de neerslag de Alpen wel zou bereiken, inmiddels sneeuw het sinds gisteren in de Piemonte. De vraag is of over de grens met Frankrijk in de Franse skigebieden ook sneeuw van betekenis zal vallen. Als de neerslag over de hoogste bergen van de Alpen heen is, neemt de sneeuwval aan de andere kant door dalende luchtbewegingen weer af. Modellen gaan er vanuit dat de meeste sneeuw aan de Italiaanse kant valt. Vandaag valt de meeste sneeuw in het zuiden van de Piemonte, rond Monte Viso ( meer dan 55 centimeter). Maat ook verder Gran Paradiso en in Monte Rosa valt sneeuw van betekenis (50 cm). Eenmaal over de Franse grens valt ninder sneeuw, maar de oostelijke gebieden van de Franse Alpen vangen zeker een paar decimeter sneeuw op. De vorstgrens lag vanochtend in de dalen, maar door de aanvoer van warmere lucht stijgt de sneeuwvalgrens in de loop van de dag naar 1600 of 1700 meter. Een sneeuwdump van meer dan een halve meter in 24 uur brengt ook een verhoogd lawine gevaar met zich mee. Door de het grote gewicht van de sneeuw en de slechte hechting op oude, verijsde sneeuw worden sneeuwlagen onstabiel en kunnen bij het minste of geringste gaan glijden. De komende dagen wordt dan ook gewaarschuwd voor lawines in de Piemonte.

Misschien ook sneeuw aan de noordkant van de Alpen

Voor een witte kerst moet je dus Nederland uit en naar de ZeeAlpen afreizen. Elders in de Alpen blijft het droog, tenzij een koufront op zaterdag de 24ste net voor de kerstacht boven de 1700meter aan de noordkant van de Alpen een laagje sneeuw achterlaat. Het front is door een nieuwe cel van het Azorenhoog dat richting het Europese continent schuift waarschijnlijk niet erg actief. Volgens de modellen valt er in voor Tirol en het Salzburgerland hooguit een laagje van 5 centimeter. Maar ja, een klein beetje is beter dan niets…

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 20 december 2016, 08:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Frankrijk, Limburg, Noord-Holland, Spanje, Valencia, Venezuela

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry