Uitslag weerwoordverkiezing

15/12
2016
Het meest ultieme weerwoord van de afgelopen vijf jaar is plaknacht. Tussen 08.00 en 09.00 uur ’s vanochtend is in de ochtendshow van Corine van Dijk niet alleen het weerwoord van 2016 bekend gemaakt (flitswinter) ook hebben de luisteraars het mooiste weerwoord van de afgelopen vijf jaar gekozen. Plaknacht.

Onder andere middels deze weg willen we Corine van Dijk bedanken voor haar jaren van tomeloze inzet en enthousiasme! Meer dan vijftien jaar is Corine de vaste ochtendstem geweest van Radio Gelderland. MeteoGroup verzorgt elk uur de weersverwachting binnen haar show. Tijdens de vele weerpraatjes kwamen geregeld weerwoordcreaties naar boven, niet alleen van de weermannen/vrouwen, haarzelf, maar ook de luisteraars. En zo werd vijf jaar geleden de weerwoordverkiezing geboren! Zie hieronder de uitslag en de uitleg van de meest gestemde woorden.

De stembussen zijn gisteravond gesloten. En vandaag is het zover! In de ochtendshow van Corine van Dijk, haar laatste ochtendshow bij Omroep Gelderland, wordt rond 07:40 uur de uitslag van de weerwoordverkiezing van 2016 bekend gemaakt.

De afgelopen weken stroomden de stemmen van radioluisteraars, collega’s en weerliefhebbers binnen. De lijst met genomineerde woorden was indrukwekkend dit jaar en het is tijd om de uitslag bekend te maken! Luister ook mee met Omroep Gelderland om live de uitslag te horen.

Het spande erom. Het was duidelijk dat er dit jaar twee à drie favorieten uit de bus kwamen. Maar welk woord zou op nummer één komen te staan? Woorden als opdroogdagje en geluksbui werden geregeld genoemd, maar hebben het net niet tot de top 3 gered. In de weerkamer hadden we van te voren hoge verwachtingen van parapluplan, maar die kwam uiteindelijk niet eens in de top 5 terecht.

Straatsen
Het was vrij snel duidelijk dat de strijd vooral tussen drie specifieke weerwoorden zou gaan. Eén daarvan was straatsen, het schaatsen op straat. In het begin dit jaar lukte dat vanwege grootschalige ijzel in vooral het noordoosten van het land. Maar ook recent nog, rond de wisseling van november/december kwam het weerwoord volop terug in de media. Een paar nachten vorst zorgde voor schaatskoorts en op ondergelopen terreinen kon gestraatst worden!

Vandaalhagel
Een andere favoriet was vandaalhagel. We kregen van Jelle Reitsma een fantastische toelichting op zijn stem: “Het weerwoord waar ik op stem wordt: "Vandaalhagel", dus hagel die als afzonderlijke korrel voor de rechtbank moet kunnen worden gedaagd en de aanklacht luidt dan; "vandalisme". Moet de hagelkorrel wel in een omgeving opgesloten worden bij een celstraf van maximaal -1C en een hoge vochtigheid, anders smelt en/of verdampt hij/zij”. Een verwijzing ook naar alle rechtzaken die na de vandaalhagel ofwel hagelkogels plaatsvonden. Boeren bleven achter met enorme ravage en kregen amper iets vergoed van de verzekeraars.

Flitswinter!
Met een overgrote meerderheid moesten alle andere creatief gevonden weerwoorden het afleggen tegen de nummer één, want uiteindelijk kan er natuurlijk maar één winnaar zijn. Een woord dat de laatste maand al volop in de weersverwachting gebruikt werd, zowel op radio als tv… En uitleg was nooit nodig, iedereen wist direct wat er bedoeld werd. Korte periodes van winterkou wisselden zich af met zacht ‘najaarsweer’. En in die korte wintertjes leefde heel Nederland op. Schaatskoorts en heftige discussies of de kou ditmaal wel of niet zou aanhouden. Waarschijnlijk is het ook een typisch beeld voor de toekomstige winters van Nederland. Flitswinters. Langdurige kou wordt toch steeds onwaarschijnlijker in het veranderende klimaat. We zullen het steeds vaker moeten doen met flitswinters, waar menig winterliefhebber reikhalzend naar uitkijkt!

Het meest ultieme weerwoord ooit:
Vijf jaar op rij zijn er nu weerwoorden gekozen. Dat heeft de volgende creatieve reeks opgeleverd: Plaknacht, wolkenwak, knijpzonnetje, jojo-zomer en dus nu als laatste in de rij: flitswinter! Tussen 07:40 uur en 08:40 uur kan er nog snel gestemd worden op hét meest ultieme, mooiste, creatiefste en meest aansprekende weerwoord van de afgelopen vijf jaar! Stem nog snel via weervraag@weer.nl, corine@gld.nl, Twitter: @MeteoGroupWeer of @CorineGLD en als spetterende afsluiter van Corine’s laatste ochtendshow wordt de uitslag voor negen uur bekend gemaakt!

Bron: Omroep Gelderland, Corine van Dijk en MeteoGroup

Datum: donderdag 15 december 2016, 06:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry