Extreme kou Noord-Amerika, heel veel regen Middellandse zee, inspiratieloos weer in eigen land….

16/12
2016
In Nederland wil het maar niet lukken met de winter. Zelfs een flitswintertje zoals we in november en begin december hebben gehad, zit er voorlopig niet in. Noord-Amerika zit in diep winterse kou. Overwinteraars in Spanje krijgen heel veel regen.

Extreem veel regen voor overwinteraars

In onze omgeving maken hogedrukgebieden maken de dienst uit. Deze houden neerslagbrengende storingen tot halverwege volgende week tegen. Lagedrukgebieden zoeken een uitweg via de Middellands Zee. Een rondtollende depressie boven het relatief warme water van de Middellandse Zee veroorzaakt de komende dagen extreem veel regen in het oosten van Spanje, in Tunesië en op Sardinië. Het ECMWF verwacht de komende dagen in het gebied tussen Alicante en Benidorm, waar veel Nederlanders op dit moment overwinteren, meer dan 100-150 mm regen!

Uitzakkende poolwervel

Na de warmste herfst ooit in de geschiedenis is het noorden van Amerika op dit moment in de ban extreem koud winterweer. Oorzaak is het uitzakken van de polar vortex, de poolwervel. Die bevindt zich de komende dagen boven Canada en het noorden van Amerika. Op grote hoogte van de atmosfeer vriest het meer dan 60 graden. De ijskoude bel lucht in de stratosfeer trekt langzaam naar het westen en wordt volgende week weer boven de geografische Noordpool verwacht. De komende dagen is het in het noorden van Amerika ijskoud. Zondag wordt het in Chicago niet warmer dan -12 graden. Het koude water trekt over de relatief warme Grote meren en veroorzaakt daar de komende dagen enorm veel sneeuw, vooral in de staten New York, Pennsylvania en Ohio. Dit wordt ook wel het Lake-effect snow genoemd. Ook in New York City is het vandaag recordkoud. Het wordt niet warmer dan -9 graden. Het is daar kouder dan in Nuuk op Groenland (-8 graden) en in Anchorage in Alaska, (-3 graden).

Inspiratieloos weer

In ons land is er nog steeds geen sprake van winterweer. Hogedrukgebieden boven het Europese continent worden telkens weer versterkt door nieuwe cellen afkomstig van de Azoren. De komende dagen is het zeer rustig en overwegend droog weer vrij veel bewolking en kans op mist, inspiratieloos weer.

Vochtige lucht

Aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk stroomt met westelijke winden op zaterdag en zondag vrij vochtige lucht naar ons land. Zaterdagochtend start landinwaarts koud met een graadje vorst, lokaal mist en een beetje zon. Vanuit het westen neemt de bewolking toe, wordt het nevelig en kan er later in het noordwesten lokaal een spatje motregen vallen. In het oosten wordt het 7 graden, langs de westkust wordt het 10 graden. Zondag klaart het later op de dag in het noordwesten een beetje op. Ook maandag lijkt een grijze dag te worden met lokaal hardnekkige mist in het oosten van het land. Tijdens de meest bewolkte nachten blijft het kwik boven het vriespunt. Overdag wordt het langzaam een beetje kouder.

Beweging in de atmosfeer

Vanaf woensdag komt er beweging in de atmosfeer. Het hogedrukgebied trekt weg naar het oosten. Een zuidoostelijke stroming voert dan wat drogere en koudere lucht naar ons land aan. Op donderdag nadert vanuit het westen een zwak front met in de nacht naar vrijdag misschien een beetje neerslag (als het koud genoeg is, zou dat op een enkele plek misschien wel een beetje natte sneeuw kunnen zijn…).

Kerstscenario

Zaterdag de 24ste trekt een volgend, actiever front gekoppeld aan een zeer actief lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland, naar ons toe. Aan de voorzijde wordt met een zuidelijke stroming wederom tijdelijk relatief koude lucht aangevoerd met mogelijk op zaterdag landinwaarts wat natte sneeuw. Vanuit het westen stroomt echter vrij zachte lucht naar ons land en gaat de neerslag vrij snel over in regen. De weerkaart voor de eerste kerstdag is ronduit zacht met volgens de pluim temperaturen in de dubbele cijfers, wisselvallig en zelfs een tikkie onstuimig met stevige zuidwestenwinden en regen. Het is natuurlijk nog ver vooruit, er kan nog van alles veranderen maar kans op een koude en witte Kerst is helaas ook dit jaar heel erg klein.

Bronnen: MeteoGroup, diverse Amerikaanse weersites.

Datum: vrijdag 16 december 2016, 08:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Chicago, Frankrijk, Groenland, IJsland, New York, Spanje, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry