The Big Freeze...

14/12
2016
Laten we het "The Big Freeze" noemen: de extreme kou in delen van de Verenigde Staten, met strenge tot zeer strenge vorst.

Arctische lucht
Arctische lucht, poollucht dus, breidt zich over de Verenigde Staten uit. Met uitzondering van het (uiterste) zuidoosten, voornamelijk Florida, wordt het de eerstkomende dagen zeer koud tot gewoonweg extreem koud. Dit heeft te maken met de ligging van de druksystemen. Een groot én krachtig hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Grote Oceaan tot over het zuiden van de Verenigde Staten, met als tegenhanger een omvangrijke depressie boven het noordoosten, met zwaartepunten ter hoogte van de Hudsonbaai en boven de Labradorzee. Als gevolg hiervan waaien noordnoordwestelijke winden die de vrieskou transporteren. Het Amerikaanse model komt met thermische uitschieters tot maarliefst -40 graden in de Rocky Mountains, waarschijnlijk voor op de hoogste toppen, maar toch.

New York...
Ook een stad als New York krijgt deels met de winterkou te maken, maar (net) niet met de koudste luchtmassa. Vandaag, woensdag, wordt het nog maximaal +6 graden, maar morgen -4 graden en vrijdag circa -3 graden. Wel is het eerst droog en schijnt de zon. In het weekend wordt het tijdelijk zacht, zondag naar verwachting 11 graden. Het binnendringen van de zachte lucht gaat zaterdag gepaard met winterse neerslag, sneeuw mogelijk ook ijzel. Begin volgende week is de kou even terug, maar in de loop van volgende week woensdag is het vrij zacht en wisselvallig. De kans op een witte kerst in New York is daarmee erg klein.

Extremer winterweer in Chicago
In een stad als Chicago is het de eerstkomende dagen (veel) kouder en valt meer sneeuw. De temperatuurpluim zegt genoeg, zie afbeelding. Het Amerikaanse model geeft aan dat een pak sneeuw van een paar decimeter ontstaat. Momenteel ligt er al sneeuw, net buiten de stad tot 13 centimeter.
Ook andere regio's in het noorden en westen van de V.S. zitten in de Big Freeze. In de loop van volgende week wordt het minder koud, maar het blijft winters weer. Voor onder meer Chicago is een witte kerst gegarandeerd.

Windchill
De kou gaat vooral op en rond de Grote Meren in eerste instantie met veel wind gepaard en dus speelt de gevoelstemperatuur een belangrijke rol. Op sommige plaatsen zal het aanvoelen als zo'n min 20 tot min 25 graden. Sneeuwval en wind zullen ongetwijfeld tot sneeuwduinen leiden, grimmig winterweer dus met bijbehorende overlast en ongemakken.

Bron: MeteoGroup.

Datum: woensdag 14 december 2016, 12:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Chicago, Leiden, New York, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry