Wordt het een witte Kerst?

10/12
2016
Het speculeerweer is opnieuw begonnen. Elk jaar opnieuw lijkt de vraag vroeger te komen. Dit keer was het eind november al raak op de radio. “Mogen we al vragen of het een witte Kerst wordt?" Vragen mag altijd, maar of er een antwoord komt…

Waar hebben we het over?
Ten eerste, wat is een witte kerst? Als er op eerste kerstdag een dik pakket sneeuw ligt, dat op tweede kerstdag alweer is gesmolten, mogen we officieel niet spreken van een witte Kerst. Ook niet, wanneer het beide dagen een beetje dwarrelt, maar niet blijft liggen. De officiële definitie van een witte kerst is de volgende: “Het is een 'witte' kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek is gemeten.”

Een beetje realisme
Hoe vaak is dat gebeurd in de afgelopen jaren? Eigenlijk hebben we nog best recent klassieke, witte kerstdagen uit het boekje gehad. In 2009 en in 2010 hadden we twee jaar opeenvolgend een gesloten sneeuwdek in De Bilt. In 2009 was het vooral de aanloop naar kerst die wit verliep, tijdens de kerstdagen smolt veel weg, maar er bleef nog genoeg liggen voor een aaneengesloten sneeuwdek in De Bilt. Het jaar erop verliep nog een stuk witter, op eerste kerstdag lag er in Zuid-Limburg zelfs lokaal 30 centimeter, en waren er in het oosten door een forse wind sneeuwduinen ontstaan!

Geduld
Toch hebben we toen lang moeten wachten op die twee witte kerstperioden. De keer daarvoor was namelijk in 1981! De gedachten aan witte kerstdagen mag dan nog vrij vers in ons geheugen zitten, maar hoe je het ook wendt of keert, de kans op een witte kerst in Nederland is gewoonweg niet zo groot. Kijken we naar de afgelopen 115 jaar (sinds de metingen in De Bilt) is de kans slechts 7% op witte kerstdagen, of anders gezegd, ongeveer eens per 14 jaar. Het zou dus nog gemakkelijk tien jaar kunnen duren voordat we opnieuw witte kerstdagen krijgen. Of misschien wel 27 jaar! Zo lang was immers de periode tussen 1981 en 2009. Ondanks de statistiek, houdt het weer zich immers niet aan de cijfers in het boekje.

Iets breder trekken
Nou maken we het onszelf ook wel erg moeilijk met die definitie. Mocht er één van die twee dagen al sprake zijn van een beetje sneeuw, dan krijgen veel mensen toch al een beetje sneeuwkriebels en wordt er al snel gesproken van een witte kerstdag. We kunnen kijken naar alle momenten in het verleden, waarop er tijdens kerst sprake was van sneeuw. Ofwel één van de twee dagen, ofwel zeer plaatselijk (dus niet per se in De Bilt) en een aaneengesloten sneeuwdek is dan niet nodig. We komen dan natuurlijk ineens uit op veel hogere kansen. Dan hebben we het dus eigenlijk over de volgende definitie: Wat is de kans dat minimaal één van de twee kerstdagen, ergens in Nederland een beetje wit verloopt? Dan zitten we ineens op 25%, dus eens in de vier jaar!

Speculeerweer
Dan komen we weer terug op het begin, het speculeerweer. Een mooi weerwoord, dat perfect van toepassing is op deze periode. En ook op de vragen die over een elfstedentocht gaan. De kansen daarop, laten we maar even achterwege. Heb je trouwens al gestemd op het weerwoord van 2016? Komende week, op 15 december wordt het winnende weerwoord bekend gemaakt. De komende tijd lijkt er een beetje sprake te zijn van doorschuifkou. De weermodellen berekenen telkens wel wat koudere dagen, maar stellen dat steeds opnieuw uit. Dan hebben we het trouwens niet eens over echt koude dagen, maar meer over stralingskou. Dat houdt in dat het na volgende week eigenlijk vrij normaal decemberweer lijkt te worden, met middagtemperaturen rond een graad of 6 en nachttemperaturen rond het vriespunt. De bovenlucht lijkt de kou vooralsnog niet echt op te zoeken, dus neerslag zal vooralsnog gewoon als regen vallen….Zodra we dichter bij de kerstdagen komen, houden we jullie op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Bron: MeteoGroup en KNMI

Datum: zaterdag 10 december 2016, 13:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry