Weekoverzicht Defensieoperaties

06/12
2016
Het vliegveld van het Malinese Gao is met behulp van 2 voertuigen aangevallen. De Nederlandse militairen op het naastgelegen Kamp Castor bleven ongedeerd. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 november tot en met 5 december.

Nederlandse militairen houden de omgeving van Kamp Castor in de gaten (februari 2014).

Een voertuig ontplofte bij de luchthaventoegang. Het andere werd tot stilstand gebracht op het terrein van het vliegveld. De Nederlandse brandweer rukte vanuit Kamp Castor uit om te ondersteunen bij het blussen van de brand. 2 Nederlandse Apache-gevechtshelikopters zorgden voor de beveiliging.

Commandowisseling op Kamp Castor.

Op Kamp Castor is het Combined Joint Support Detachment onder leiding gekomen van een nieuwe commandant. Het CJSD is een ondersteunende eenheid, verantwoordelijk voor taken als logistiek, geneeskundige zorg, personeelszaken, sportfaciliteiten en onderhoud en herstel van voertuigen en infrastructuur.

De Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters bevoorraadden en transporteerden troepen, verzamelden informatie en beveiligden konvooien. De Special Operations Land Task Group voerde verschillende operaties uit in de omgeving van Gao en Kidal.

Lopende operaties buitenland:

Begin december is een compleet Nederlands Force Protection-peloton inclusief staf en logistieke ondersteuning ingevlogen naar Kunduz om daar het Duitse Force Protection peloton af te lossen. Het Nederlandse Force Protection-peloton wordt geleverd door 43 Brigade Verkenning Eskadron, Regiment Huzaren van Boreel. Zij gaan daar voor een periode van ongeveer drie weken de zogeheten “Guardian Angel” taken uitvoeren. Op 5 december jl. heeft het NSE ondersteuning geleverd aan de sportlessen aan Afghaanse politievrouwen op het Sergeant Trainingscenter (STC) in Mazar-e-Sharif. De ondersteuning kwam in de vorm van lessen aanhoudings- en arrestatietechnieken, gegeven door een collega van de Koninklijke Marechaussee. Het doel van de sportlessen in het algemeen is het opleiden van Afghaanse sportinstructrices die mettertijd zelfstandig sportlessen kunnen verzorgen aan de Afghaanse vrouwen van de Afghan National Defense and Security Forces (ANDSF). Het doel van de les aanhoudings- en arrestatietechnieken in het bijzonder was om de dames technieken aan te leren die hen kan helpen bij het overmeesteren van arrestanten. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel werken zij aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat. In het noorden van Irak is door Nederlandse militairen samen met Britse, Hongaarse, Italiaanse en Noorse collega’s les gegeven in onder meer geneeskundige hulp tijdens gevechten, behandeling van vluchtelingen, opsporen en uitschakelen van vijandelijke strijders, wapenlessen en het uitvoeren van controleposten. In de omgeving van Bagdad worden nog steeds scherp- en sluipschutterstraining en de cursus in het bevrijden van gegijzelden gegeven. Belgische F-16's vlogen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt nog steeds de Belgische F-16's. Een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO (oktober 2014).

Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen boven het Midden-Oosten om de coalitie in de strijd tegen ISIS te helpen. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. De AWACS zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueel luchtbeeld beschikt. Ook coördineren de operators aan boord het militaire luchtverkeer in de regio en daardoor wordt het luchtruim veiliger. Zr. Ms. De Ruyter patrouilleerde in de Egeïsche Zee. Het marinefregat maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf van het vlootband, werkt vanaf het Nederlandse fregat. Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel. Een Frisc-detachement voerde patrouilles uit vanaf het Griekse eiland Chios. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team dat voor een Frontex-operatie Griekenland ondersteunt. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp voer in de Somalische wateren als stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Dit luchtverdedigings- en commandofregat voert het bevel over het Europese vlootverband. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Forward Support Element (FSE) Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Een Nederlandse instructeur kijkt toe tijdens een oefening van Acota-militairen.

Voor het Africa Contingency Operations Training and Assitance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen een opleiding in Oeganda, Benin en Burkina Faso voor Afrikaanse collega’s. Acota heeft tot doel de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen te vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze op termijn zelf vredesoperaties uitvoeren. Het Acota-programma in Benin werd deze week afgerond. Nederlandse militairen ondersteunen ook als waarnemers bij een training waarbij een bataljon Forces Armees du Burkina Faso worden voorbereid op inzet voor Minusma in Mali. De training bestaat uit schieten, gemotoriseerd optreden en cultureel bewustzijn. Een oude zeemijn wordt geruimd op de Noordzee (juli 2009).

Lopende operaties/acties binnenland/ buitenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 20 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een mijnenjager van de Koninklijke Marine maakte zeemijnen onschadelijk. De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. Afgelopen week is besloten om de inzet voor grensbewaking te verlengen tot 1 april 2017.

Datum: dinsdag 6 december 2016, 14:11
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Benin, Burkina, Griekenland, Irak, Mali, Nigeria

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry