Gladde daken, Sint!

03/12
2016
De Sint en zijn Pieten zijn in het land en na een paar weken voorbereiding maken zij zich op voor de belangrijkste avond van het jaar; pakjesavond. Omdat het grote Sinterklaasfeest dit jaar in het weekend valt, hebben ze het extra druk. Veel mensen hebben de Sint gevraagd om de pakjes wat eerder te komen brengen. De Sint en zijn Pieten zullen dus 3 avonden achter elkaar de daken op moeten, zowel zaterdag- als zondagavond en natuurlijk op 5 december zelf. En moesten zij in de voorgaande jaren vooral rekening houden met veel wind tijdens pakjesavond… dit jaar wordt het regionaal mistig, vrieskoud en glad op de daken. Neem dus ruim voldoende strooigoed mee Sint!

Afgelopen nacht hebben de Pieten de gladheid ook al ervaren tijdens het vullen van de vele gezette schoentjes. De temperatuur daalde vrijdagavond, na het ondergaan van de zon, heel snel en kwam vervolgens op veel plaatsen in het land enkele graden onder nul uit. Het koudst werd het in het Rivierengebied, met daar precies -5,0 graden. Aan de grond, op 10 centimeter hoogte, was het nog kouder, met in zowel Twente als Eindhoven -7,8 graden.

Lichte tot matige vorst
Ook komende nacht wordt het weer koud. Rondom een hogedrukgebied boven onze omgeving wordt vanuit het noordoosten tot oosten namelijk steeds koudere, maar ook drogere lucht bij ons aangevoerd. Bewolking maakt daardoor steeds minder kans en na een vrij zonnige zaterdagmiddag is het gedurende pakjesavond nummer 1 helemaal helder. Er staat weinig wind, waardoor het kwik snel zal dalen. Rond de klok van acht uur vriest het al langs de oostgrens en niet lang daarna volgt het gehele binnenland. Aan zee komt het pas gedurende de nacht tot temperaturen rond het vriespunt. Regionaal komt het ook tot mist, nevel en laaghangende wolkenvelden, dus de zichten kunnen ook nog eens flink teruglopen. Uiterst gevaarlijk op die daken!

Mogelijke ijsdag
Zondag overdag blijft het ook koud. In de volle zon weet het kwik nog tot maximaal 3 of 4 graden te stijgen, maar er zullen ook plaatsen zijn waar de grijzigheid hardnekkiger is en daar blijft het dus ook kouder. Wellicht dat het in noordoosten van het land regionaal tot een ijsdag gaat komen, ofwel een etmaal waarin de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt, en dat zou dan de eerste van deze herfst/winter zijn. Ook in de rest van het land daalt de temperatuur ‘s middags alweer tot onder het vriespunt. Pakjesavond nummer 2 wordt dus opnieuw een koude. Op grotere schaal gaat het matig vriezen, langs de oostgrens lokaal tot -8 graden.

5 December
Hoewel het hogedrukgebied steeds verder naar het zuidoosten van Europa trekt, blijft een uitloper ervan nog boven ons land aanwezig. De wind draait naar zuidoost, maar de aangevoerde lucht blijft droog en koud. Met het wegtrekken van het hogedrukgebied wordt de weg wel vrij gemaakt voor storingen vanuit het westen. De eerste wolkenvelden, die horen bij een front boven het Verenigd Koninkrijk, waaieren dan ook al onze kant op, maar dit is vooral dunne sluierbewolking waar de zon nog prima doorheen komt. Gedurende de maandagavond en nacht naar dinsdag verandert weinig en gaat het licht vriezen. De kans op mistvorming is deze nacht iets minder groot.

Net niet lief genoeg?
Het vertrek van Sinterklaas en zijn Pieten gaat gepaard met de aanvoer van geleidelijk minder koude lucht en meer bewolking. De middagtemperatuur weet in de tweede helft van de week zelfs weer tot in de dubbele cijfers boven nul te stijgen! Waarschijnlijk zijn de echte winterliefhebbers dit jaar dus net niet lief genoeg geweest!?

Datum: zaterdag 3 december 2016, 13:34
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Eindhoven, Noord-Brabant, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry