Waar komt deze koude lucht eigenlijk vandaan?

28/11
2016
Staalblauwe luchten en een groot deel van de dag temperaturen onder het vriespunt. Dat gebeurt eigenlijk helemaal niet zo vaak in Nederland. Laat staan in november, een herfstmaand!

Afgelopen nacht is de wind naar het noordoosten gedraaid en stroomde er steeds koudere en drogere lucht over het land. De temperaturen zijn dan ook flink onderuit gegaan, vrijwel overal heeft het licht gevroren. In Overijssel kwam het zelfs bijna tot matige vorst met -4,5 graden. Deze temperaturen worden gemeten op 1,5meter hoogte. Maar op klomphoogte, 10 centimeter boven de grond, kwam de temperatuur in Twente zelfs op -9,6 graden uit!

Staalblauwe lucht
Deze maandag is dan ook een prachtige dag met winterse allures. De aanvoer van koude lucht houdt aan, maar tegelijkertijd is het ook erg droge lucht. Daardoor blijft het wolkenloos en ondanks dat de zon zwak is in deze tijd van het jaar, wordt het met veel zon vanmiddag toch nog circa 4 graden. De noordoostelijke aanvoer houdt echter stand en dat gaan we vanavond en vannacht merken. In de kraakheldere nacht verliezen we snel de relatieve warmte van de dag en gaat de keldering van de temperatuur hard in deze luchtsoort.

Trajectoriën
In de weermodellen zitten allerlei elementjes die je kunt volgen door de tijd heen. Zo kunnen we zien waar de regen vandaan komt, of waar koude lucht zich naar toe beweegt. We kunnen naar de trajectoriën kijken, om te zien waar onze huidige lucht vandaan komt. De oorsprong van deze luchtdeeltjes ligt in Midden-Zweden en Oost-Noorwegen. Daar is het de afgelopen weken flink afgekoeld, er heeft zelfs een tijdlang tientallen centimeters sneeuw gelegen. Dat is inmiddels weer gedooid, maar de lucht is er wel koud geworden. Die kou komt nu met de noordoostenwind richting onze omgeving. In noordelijker Noorwegen en Zweden valt vanmiddag verspreid sneeuw. Komende nacht zorgt de bijbehorende bewolking er daar voor dat de temperatuur blijft steken bij lichte tot matige vorst. Zou het helder zijn, dan zou het er veel kouder kunnen worden.

Kraakhelder
Bij ons is het wel helder komende nacht. Voor Nederlandse begrippen krijgen we dan ook een bijzonder koude nacht hier. Het zou zelfs de koudste novembernacht van deze eeuw kunnen worden. Dat record staat vooralsnog op -8.3 graden. Het zal erom spannen, maar het is mogelijk dat weerstation Twente hier komende nacht ook op uitkomt. Bij open water is het een fractie minder koud, maar ook daar komt het tot lichte vorst.

Hoe lang nog?
En dan de grote vraag, houdt dit weertype aan? Daar kunnen we heel kort op antwoorden. Nee. In de nacht naar woensdag is het nog koud, maar in de nacht en woensdag overdag neemt de bewolking vanuit het noorden toe. Met de bewolking stroomt ook zachtere lucht binnen. Beduidend zachtere lucht. We gaan uiteindelijk woensdag overdag naar een zuidweststroming en het wordt in de middag op veel plaatsen bewolkt bij zo’n 6 tot 8graden. Het zuidoosten, Limburg, houdt het ’t langst vol in de koude lucht. Daar schijnt een groot deel van de dag nog de zon en dat bij een graad of 4.

Ruitenkrabvertragingstijd
De dagen erna is het gedaan. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met ruitenkrabvertragingstijd in de ochtend… De nachten naar donderdag en vrijdag verlopen vorstloos en overdag met 9 of 10 graden. Met de zachte lucht trekt namelijk ook veel bewolking over en donderdag en vrijdag krijgen we de zon maar weinig te zien. Dat is het voordeel van de huidige koude dagen, het is wel prachtig weer vandaag en morgen!

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 28 november 2016, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Noorwegen, Overijssel, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry