Vliegbasis Woensdrecht testlocatie civiele drones

25/11
2016
Piloten van onbemande vliegtuigen kunnen vanaf januari ‘los’ op vliegbasis Woensdrecht. Elke woensdag stelt de luchtmachtbasis haar baan en luchtruim ter beschikking aan civiele professionals en wetenschappers.

De ontwikkelingen op het gebied van onbemande luchtvaart gaan razendsnel, schetst kolonel Peter de Boer, commandant vliegbasis Woensdrecht. “Het gaat gebeuren, met of zonder ons. Het is voor de luchtmacht essentieel om voorop te blijven, nu en in de komende decennia.”

Kansen

De test- en demolocatie Aviolanda biedt kansen voor de groeiende drone-industrie, vertelt commercieel manager Rob Nispeling. “Met haar gevarieerde gebied en gecontroleerde luchtruim biedt de vliegbasis de ideale omgeving om veilig te vliegen en te testen. En daar is veel behoefte aan.”

Meerwaarde

Onbemande en autonoom vliegende systemen zijn al voor een heel scala aan taken inzetbaar. Dat bleek ook wel uit de variëteit aan fabrikanten en gebruikers die gast waren op Woensdrecht. Denk aan bewaking of inspecties van moeilijk bereikbare plekken als bruggen en windmolens. Ook bij het blussen van branden hebben drones een meerwaarde, vertelt Wilbert Kleijer van de Brandweer Midden- en West-Brabant. “Dankzij onze vliegende warmtebeeldcamera kunnen we veilig en effectief optreden.”

Luchtruim open

“De kunst van het vliegen beoefenen we al 100 jaar, maar nu kunnen we hier samen zoeken naar nieuwe toepassingen”, zegt Nispeling. Dat begint aanvankelijk bescheiden. De vliegbasis stelt in 2017 elke woensdag 2 keer een uur lang haar luchtruim open voor drone-piloten. “Anders gebeurt het bij de buren in de achtertuin. Dat willen we om veiligheidsredenen niet”, zegt kolonel De Boer. “Hier kunnen ze hun drones en hun nieuwe toepassingen veilig testen.”

Datum: vrijdag 25 november 2016, 14:36
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Buren, Gelderland, Noord-Brabant, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry