Orkaan Otto op weg naar Costa Rica

23/11
2016
Een opmerkelijke tropische storm, Otto, bereikte gisteren categorie 1 en is sindsdien een officiële orkaan. Otto gaat de komende 24 uur in Centraal-Amerika aan land te gaan en heeft nu al verregaande gevolgen. In Panama zijn al drie doden gevallen vanwege zware regenval, omgevallen bomen en aardverschuivingen. Op de grens van Costa Rica en Nicaragua gaat de kern van Otto aan land. Het zou een historische gebeurtenis zijn, nog nooit is er in Costa Rica een orkaan aan land gekomen.

Opmerkelijk is Otto wel te noemen. Zo zuidelijk komen normaal gesproken geen orkanen voor (zie het kaartje). Een orkaan van deze kracht is nog nooit zo zuid vanuit de Caribische Zee aan land gekomen. In Costa Rica is überhaupt nog nooit een orkaan geregistreerd! Het zeewater waar Otto nu boven circuleert, is ongeveer een graad warmer dan normaal met 29 graden. Genoeg warmte voor Otto om verder te intensiveren.

Route
De orkaan ligt op de vroege woensdagochtend nog met zijn kern op de Caribische Zee, zo’n 300 kilometer buiten de kust. Otto beweegt zich langzaam westnoordwestwaards en lijkt op de grens van Nicaragua en Costa Rica aan land te gaan. Dit gebeurt in de loop van de nacht naar donderdag. Otto heeft dan waarschijnlijk ongeveer een dag nodig om Nicaragua over te steken. Terwijl een orkaan over land trekt, neemt de activiteit ‘normaal gesproken’ af. Nicaragua is echter helemaal niet zo bergachtig (dat zou meer invloed op de deactivering van Otto kunnen hebben) en heeft ook nog eens een groot zoetwater meer, Lago Nicaragua, dat 160 bij 72 kilometer meet. Met zo weinig invloed van land in aanmerking genomen, is er zelfs kans dat Otto als orkaan categorie 1 de overkant bereikt, de Atlantische Oceaan. Mocht Otto wel flink afzwakken, maar later op de Grote Oceaan opnieuw aansterken, dan krijgt hij een nieuwe naam: Virgil.

Wind en regen
De orkaan veroorzaakt zeer zware regenval, aardverschuivingen en overstromingen in grote delen van Centraal-Amerika. De afgelopen dagen zijn er al zware overstromingen voorgekomen, met drie doden tot gevolg in Panama. In de noordelijke regio’s wordt een windsterkte verwacht rondom 100 kilometer per uur, mogelijk tot 120 kilometer per uur. Dat is orkaansterkte boven land, windkracht 12. Daarbij wordt er ook nog eens heel veel regen verwacht, op grote schaal zo’n 80 millimeter. In alle noordelijke en noordoostelijke zones van Costa Rica staat code rood uit. Duizenden mensen worden geëvacueerd.

Waarom zo bijzonder?
Het gebeurt niet zo vaak dat op een zo zuidelijke breedte orkanen ontstaan. De reden hiervoor is dt er dichtbij de evenaar maar weinig corioliskracht is. Om zich tot een orkaan te kunnen omvormen, hebben de buiencomplexen die aan een orkaan voorafgaan, een kracht nodig die ervoor zorgt dat ze om elkaar heen gaan draaien; ofwel dat ze een vorm van organisatie bereiken. De corioliskracht doet dit. Op de evenaar is de corioliskracht nul, op de beide polen op z’n grootst. Hoe noordelijker of hoe zuidelijker je dus komt, hoe groter die kracht wordt en hoe makkelijer het voor weersystemen is om zich te organiseren. Andersom redenerend, kun je dus ook stellen dat hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe kleiner de kans is dat er nog een orkaan ontstaat. In die zin liggen de landen in Midden-Amerika al redelijk beschermd. Toch lukt het een enkele keer wel.

Verleden
Er zijn wel eens af en toe tropische stormen voorgekomen, maar het meest opmerkelijke systeem uit het verleden is toch wel orkaan Mitch. Mitch is uiteindelijk als een categorie 2 orkaan aan land gegaan bij Honduras. Toen verzwakte Mitch heel erg snel. De wind veroorzaakte dan ook niet zozeer de grootste problemen, maar het was de regen. Orkaan Mitch veranderde bijna niet van positie, er zat geen beweging in. Zo kregen regio’s in Honduras, Nicaragua, El Salvador en Guatemala bizar veel neerslag. Mitch regende helemaal uit, waardoor er lokaal meer dan 900 millimeter viel. Meer dan 10.000 mensen zijn toen gestorven door overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 23 november 2016, 10:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Brazilië, Costa, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Noordelijke, Panama, Polen, Salvador

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry