Extreem veel regen Zuid-Europa

22/11
2016
Maanden lang is het kurkdroog geweest in Zuid-Europa. Vooral in Spanje en Portugal staan sinds de droge zomer veel stuwmeren leeg. Gisteren kwam er een eind de lange droge periode. In het oosten van Spanje en in het zuiden van Frankrijk viel op sommige plaatsen flink wat regen. Ook de komende dagen valt lokaal regen. Op sommige plaatsen worden neerslaghoeveelheden van meer dan 100 tot zelfs 200 mm verwacht. Mogelijk dat de vele regen, met name in bergachtige gebieden en in steden grote gevolgen zullen hebben.

Nederland lange tijd droog

Terwijl in het zuiden van Europa de komende dagen de kraan open gaat, lijkt Nederland aan het begin van een lange droge periode te staan. Tussen een hogedrukgebied boven de Britse eilanden en een lagedrukgebied boven het Iberische schiereiland wordt bij ons met een oostelijke wind droge lucht aangevoerd. De neerslagkansen zijn laag. Wel is vrij veel bewolking aanwezig. De bewolking ontstaat de komende dagen boven Duitsland en wordt met de oostelijke stroming naar land aangevoerd. Gevangen onder een inversie kan het deze laaghangende grijze bewolking dagenlang boven ons land blijven hangen.

Extreem veel regen in Spanje, Frankrijk en Italië

Boven Spanje en Portugal ontwikkelt zich een lagedrukgebied gevuld met koude lucht. Rondom het lagedrukgebied wordt met een zuidelijke stroming lucht over de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee aangevoerd. Boven het relatief warme zeewater pikt de lucht veel warmte en vocht op en worden vandaag en morgen intensieve neerslaggebieden verwacht, die met name de westkust van Marokko , de oostkust van Spanje en de zuidkust van Frankrijk binnendrijven. De vochtige en warme lucht botst tegen bergen, wordt gedwongen te stijgen en laat zo extreem veel neerslag los. Lokaal kan er in 24 uur tijd meer dan 50 mm regen vallen. De komende dagen valt er meer dan 100 mm in de bergen ten oosten van het Spaanse Tortosa. Bijna 200 mmm valt er ten noorden van Montpellier in de Cevennen. Extreme neerslaghoeveelheden, 200 mm (20 emmers per vierkante meter) worden donderdag en vrijdag ook verwacht in het noordoosten van Italië, ten oosten van Turijn. In het weekeinde krijgen de kusten van Kroatië, Albanië en Griekenland veel neerslag te verwerken. Neerslaghoeveelheden van meer dan 100 tot 200 mm kunnen overstromingen veroorzaken, met name in berggebieden. Daar kunnen modderstromen ontstaan. Maar ook in steden waar alle wegen uit beton en asfalt bestaan en er geen ruimte is om deze hoeveelheden water af te voeren, kan grote overlast ontstaan.

Sneeuw voor zuidkant Alpen

De zuidelijke stroming boven Europa veroorzaakt een golf van warme lucht. Ook in de Alpen is het zacht. De vorstgrens ligt ruimschoots boven de 2000 meter. Neerslag brengende storingen bereiken ook de Apen. Vanaf woensdag gaat het aan de zuidkant van de Italiaanse en Zwitserse Alpen sneeuwen. In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens hoog, rond 2500 meter. In de tweede helft van deze week daalt de grens en kan er boven de 1500 meter een eerste laagje sneeuw van het seizoen worden opgebouwd. De noordkant van de Alpen en skigebieden in Duitsland waren tot een week geleden al voorzien van een eerste sneeuwlaag. Met de sterke zuidelijke stroming is de sneeuw daar grotendeels weggesmolten en komt er in Duitsland en aan de noordkant van de Alpen de komende week niets bij. De zuidelijke stroming laat neerslag los aan de zuidflank van het Alpenmassief. De noordzijde van de Alpen en Duitsland krijgt met uitgeföhnde droge lucht te maken.

Winter in Scandinavië, volgende week ook in Oost-Europa

Aan de noordflank van het Britse hogedrukgebied wordt met een westelijke stroming lucht vochtige en koude lucht richting Scandinavië gevoerd. In de bergebieden in Noorwegen, Zweden en Finland gaat de koude dagen weer sneeuw vallen. In de loop van het weekeinde zakt een bel koude lucht in de hogere luchtlagen via Finland richting de Baltische Staten. Daar gaat het vanaf zondag op uitgebreide schaal sneeuwen. Begin volgende week zakt die bel koude lucht verder richting Polen en de Balkan en valt daar de winter in.

Volgende week ook in Nederland kouder

Na het weekeinde krijgt ook ons land met koudere lucht te maken en gaat het kwik zowel ’s nachts als overdag naar beneden. De kans op vorst neemt vanaf dinsdag tijdelijk toe. Overdag wordt het dan niet warmer dan een graad of 5. De aangevoerde lucht wordt wel droger waardoor de kans op zon weer toeneemt.

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 22 november 2016, 10:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Itali, Limburg, Marokko, Noord-Holland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Turijn, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry