Onstuimige donderdagavond, en ook zondag veel wind?

17/11
2016
Een omvangrijk lagedrukgebied boven Noord-Europa bepaalt de eerstkomende dagen ons weer. Het levert dagelijks een aantal buien op en van tijd tot tijd waait het stevig. Deze donderdagavond bijvoorbeeld en misschien ook zondag.

Windvlagen tot circa 100 km/u
Na een paar zachte dagen, gisteren (woensdag) werd het 12 tot (ruim) 14 graden, is het de komende 24 uur de beurt aan frisse, onstabiele lucht vanuit het westen met hogerop in de atmosfeer een portie vrieskou. Dit levert een aantal buien op, soms met hagel en onweer. En tegen en vooral in de avond passeert in deze luchtsoort een actieve buienlijn, met als gevolg windstoten. Op en rond het IJsselmeer en in de kustregio zijn de zwaarste windvlagen te verwachten, lokaal tot circa 100 kilometer per uur.

Komende nacht gaat het venijn er uit, dan neemt de wind iets af. De buien houden aan, ook morgen overdag. De koude bovenlucht leidt tot een paar hagelbuien en lokaal ook een klap onweer. Opnieuw worden de buien door af en toe zon afgewisseld. De zuidwestenwind is matig tot krachtig en het wordt frisser, 8 graden. Ook zaterdag wordt het een graad of 8, met een beetje zon en een enkele regen- en hagelbui. En dan komt de zondag...

Herfststorm op zondag?
Al enkele dagen komen de weermodellen met een potentiële storm op de proppen. Alles staat of valt met de precieze activiteit én koers van een stormdepressie. De hoofdberekening van het Europese model houdt het vooralsnog op windkracht 7 aan de kust. Maar of het al dan niet tot storm komt, is altijd pas op korte termijn vast te stellen, zeg 12 uur voordat de weergebeurtenis is. We komen er nog op terug, al lijkt het vooralsnog (dus) mee te vallen qua stormweer. Naast wind is ook veel regen mogelijk, zo'n 10-20 millimeter regenwater.

Vlak na het weekend is het nog wisselvallig, met eerst maximumtemperaturen tot misschien 13 à 14 graden. Voor later in de week is droog en rustig herfstweer in zicht, met meer ruimte voor de zon maar ook mistkansen. In de nachten koelt het dan mogelijk tot aan het vriespunt af met vorst aan de grond, terwijl de middagtemperaturen dan zo tussen 7 en 10 graden uitkomen.

In het zuidwesten meer dan 100 mm maandneerslag
Tot nu toe is november het natst in het zuidwesten, in Zeeland en een stukje Zuid-Holland. Op sommige plaatsen staat de teller (gemeten tot gisteren, 16 november) al op 115 mm, lokaal is op Zuid-Beveland zelfs 138 mm gevallen! In het noordoosten van het land is het ondertussen veel droger met in Drenthe en Overijssel lokaal maar 20 mm. Maar gezien de weersverwachting van de komende dagen komt er overal nog het een en ander bij....Normaal voor de gehele maand november is gemiddeld over het land een totaalhoeveelheid van 82 millimeter neerslag.

Bron: MeteoGroup, KNMI.

Datum: donderdag 17 november 2016, 10:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Overijssel, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry