Defensie zoekt naar dode vogels in Veluwemeer

16/11
2016
In de strijd tegen vogelgriep heeft Rijkswaterstaat de hulp ingeroepen van Defensie. Vanaf Militair Luchtvaart Terrein Deelen werd vanmiddag de ScanEagle ingezet. Het onbemande vliegtuigje van dit verkenningssysteem van het Joint ISTAR Commando vloog richting het Veluwemeer om hier tussen Elburg en Harderwijk te speuren naar dode vogels. De locaties werden vervolgens doorgegeven aan Rijkswaterstaat.

Het onbemande vliegtuigje van de ScanEagle vertrekt vanaf Deelen.

Het 1,5 meter lange vliegtuigje vloog 500 tot 1.000 meter boven het water en was uitgerust met een daglichtcamera. De beelden werden live doorgestuurd naar het grondstation op Deelen. “Hier zit de piloot die het vliegtuig bestuurt, de camerabedienaar en 2 beeldanalisten”, zegt kapitein Robin, de commandant ter plekke. “Ook was hier vandaag een liaisonofficier van Rijkswaterstaat aanwezig. Hij gaf aan waar we moesten zoeken. We hebben zo een aantal locaties in kaart gebracht waar vermoedelijk dode vogels liggen. Rijkswaterstaat gaat die plekken nu bekijken en de eventuele dode vogels aanbieden voor onderzoek.”

De ScanEagle lanceert het vliegtuigje dat op weg gaat naar het Veluwemeer.

Eerste keer

Het was voor het eerst dat de ScanEagle werd ingezet om te zoeken naar dode dieren. “We hebben wel vaker met overheidsinstanties samengewerkt”, zegt kapitein Robin. “Maar dan ging het om ander soort opdrachten. Bijvoorbeeld bij het in de gaten houden van grote groepen mensen die zich bewegen tijdens een evenement. En we hebben een oefening gehad met Rijkswaterstaat waarbij we in de Waddenzee naar drenkelingen speurden of naar schepen die illegaal olie loosden.”

Vogelgriep

Sinds vorige week zijn er zorgen over de vogelgriep in Nederland. Er zijn al meerdere vogels gevonden die besmet bleken. Voor commerciële bedrijven werd in eerste instantie een ophok- en afschermplicht ingesteld om het risico op besmetting te beperken. Maandag werden de maatregelen verder aangescherpt.

Datum: woensdag 16 november 2016, 17:13
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Elburg, Gelderland, Harderwijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry