Vroeg winterweer bij de oosterburen

10/11
2016
In delen van Duitsland is het nog kouder dan bij ons en valt sneeuw. Zo is het in het Sauerland behoorlijk wit...

Lokaal 10-20 centimeter sneeuw
Afgelopen zondag drong het vroege winterweer Duitsland binnen. In de heuvels en bergen ging regen overin sneeuw, en uiteindelijk ook op sommige plaatsen in het laagland. Afgelopen dinsdag veroorzaakte een klein lagedrukgebied in een strook van het oosten van de deelstaat Niedersachsen (Nedersaksen) tot in het westen van Mecklenburg hevige sneeuwval met temperaturen rond het vriespunt. Door de 'zware sneeuw' braken takken af. In de nacht naar woensdag bleef het in het noorden en westen van het land sneeuwen. Op sommige plaatsen kwam een pak sneeuw van 10 tot 20 centimeter tot stand, opmerkelijk voor zo vroeg in november...In het zuiden en midden van Duitsland viel voornamelijk in de hogere delen sneeuw. Ondertussen werden hier en daar lage minimumtemperaturen gemeten, onder de -5 graden (matige vorst). In Boizenburg aan de Elbe werd het -9 graden, Hohn in Sleeswijk-Holstein en Oberstdorf in de Alpen hadden een minimum van -8 graden.

"Winterwetter" houdt nog een paar dagen aan
Deze donderdag blijft het regenen en vanaf circa 300 meter sneeuwen, maar in het (uiterste) noordwesten blijft het op de meeste plaatsen droog. En in het zuiden en zuidwesten van het land wordt minder koude lucht aangevoerd, zodat hier de sneeuwvalgrens tot 1000 meter oploopt. Naar het noorden toe blijft het koud tot in het laagland, al komt de middagtemperatuur nog wel (nipt) boven nul uit. Het wordt veelal 0 tot 4 graden. Maar de zachtere lucht aan de grens met Luxemburg en Frankrijk zorgt hier voor maximaal 8 à 9 graden. Overigens staat in de Alpen veel wind, in het dal tot rond 7 Beaufort en hogerop tot stormkracht 9 Bft.

Vrijdag valt in het zuiden en westen opnieuw neerslag, in de dalen in de vorm van regen. In het weekend is het op veel plaatsen in Duitsland rustig en droog novemberweer. Het blijft (te) koud, met in het laagland maxmiumtemperaturen tussen veelal 0 en 5 graden, in het zuidwesten 6 of 7 graden. Uiteindelijk stroomt dinsdag vanuit het westen zachte oceaanlucht binnen en gaat de vroege novemberwinter in Duitsland voorbij.

Eifel, Sauerland en Harz
Ook in Eifel, Harz en Sauerland is het, totdat in de loop van volgende week de dooi komt, wit. Deze donderdagochtend werd op de Kahler Asten in het Sauerland, het weerstation ligt op 839 meter, 20 centimeter sneeuw gerapporteerd. Ook op de Brocken (1134 meter) in de Harz ligt 20 centimeter. En er komt nog sneeuw bij. Morgen valt de meeste sneeuw in Eifel en Sauerland, door passage van een actief front. In totaal kan er zo'n 10 cm 'Neuschnee' vallen. De Harz krijgt naar verwachting amper 5 cm. En aangezien de kou in het weekend aanhoudt, blijft het pak sneeuw in stand. De liften zijn echter nog niet open. Hoe dan ook, dit weekend is een fraaie sneeuwwandeling in de zon aan te raden... Winterberg ligt, wanneer een route over de A12 wordt aangehouden, op zo'n 309 autokilometers van Utrecht.

Bron: ARD, MeteoGroup.

Datum: donderdag 10 november 2016, 10:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Asten, Bergen, Duitsland, Frankrijk, Limburg, Luxemburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry