Winterse perikelen

07/11
2016
De komende dagen is het koud. Dinsdag en woensdag wordt het overdag wordt het niet warmer dan 4 of 5 graden en ’s nachts gaat het licht vriezen. Komende nacht en morgenochtend is het oppassen op de weg. Door bevriezing of een winterse bui kan het lokaal glad worden. Het kan lokaal ook mistig zijn. Woensdag is een spannende dag. Vanuit het westen komt er regen. Misschien dat er voor de regen uit, in de hoger gelegen delen van ons land tijdelijk wat (natte) sneeuw zal vallen…

Wit in de Ardennen, de Eifel en het Sauerland

Wit is het op dit moment in de Ardennen, in de Eifel en in het Sauerland. Boven de 400 meter valt de neerslag de vorm van sneeuw. Op diverse webcams is te zien dat het in de hoger gelegen delen van België en Duitsland wit is en steeds witter wordt.

Koude lucht

Achter een lagedrukgebied dat afgelopen nacht over ons land naar het zuiden is getrokken, stroomt met noordoostenwind koude lucht afkomstig uit Rusland via de Oostzee naar ons toe. Ook in de hogere lagen van de atmosfeer is het ijskoud met temperaturen beneden de -30 graden. Rondom het wegtrekkende lagedrukgebied veroorzaakt een traag trekkend occlusiefront bewolking en buiige regen. Dit gebied trekt heel langzaam naar het zuidoosten weg. In de koude lucht zien we op boven het relatief warme Noordzeewater buien, vooral het Waddengebied is daar gevoelig voor. Dat kan overigens ook een (smeltende) hagelbui zijn…

Lokaal glad

Vanavond en vannacht kan op de Wadden en als de wind een beetje noordelijk wordt ook in het noorden van Friesland en Groningen een winterse bui vanaf de Noordzee binnendrijven. Dat kan een korrelhagelbui zijn, maar ook een (smeltende) sneeuwbui. De sneeuw blijft op de weg niet liggen, daardoor is de ondergrond temperatuur nog te hoog. Misschien dat het op het gras en op een geïsoleerd dat wel even wit wordt. In het oosten en zuidoosten valt vanavond en vannacht nog neerslag. Op de meeste plaatsen valt er wat regen. Omdat in de loop van de nacht de lucht ook in de onderste laag van de atmosfeer kouder wordt, kan in Twente en de Achterhoek, als de neerslag wat intensiever wordt, tijdelijk wat smeltende sneeuw (dakraamsneeuw) worden waargenomen.

Elders in ons land is het vanavond en vannacht droog en klaart het op. In de opklaringsgebieden koelt het in deze koude luchtsoort flink af. Op de meeste plaatsen gaat het 1 of 2 graden vriezen. Als het langdurig opklaart, kan het lokaal nog veel kouder worden en koelt het af naar -4 of -5 graden.

De lucht is vochtig en bij weinig kan komende nacht regionaal mist ontstaan. Vocht en koud is geen goede combinatie. Door bevriezing kan het lokaal glad worden. Vooral op secundaire wegen waar veel nat blad ligt, kan het komende nacht en morgenochtend lokaal glad zijn. Gladheid kan ook voorkomen op bruggen en viaducten. Ook morgenochtend tijdens de ochtendspits moet men rekening houden met lokale gladheid en mist.

Koude dinsdag

Tussen twee lagedrukgebieden is het morgen overdag zeer rustig. De mist zal in de loop van de ochtend oplossen en plaats maken voor een beetje zon. In het oosten en zuidoosten blijft het echter een groot deel van de dag bewolkt, maar is het wel droog. Met een noordelijke stroming blijven de Wadden ook morgen gevoelig voor een enkele winterse bui vanaf de Noordzee. Op nadering van een trog boven de Noordzee wordt ook de westkust later op de dag gevoeliger voor een enkele bui. Het is met temperaturen tussen 4 en 7 graden behoorlijk koud voor de tijd van het jaar (normaal ligt rond 10 graden).

In de nacht naar woensdag gaat het opnieuw op uitgebreide schaal licht vriezen. De trog die dinsdagmiddag langs de westkust een enkele bui kan veroorzaken, trekt in de nacht over ons land. In de koude lucht valt lokaal een enkele winterse bui.

Woensdag mogelijk sneeuw in hogere delen

Woensdag overdag trekt een lagedrukgebied zuid van ons land over België naar het oosten. Het systeem veroorzaakt regen vooral in België en in het zuiden van ons land. Net voor de komst van de regen wordt met zuidoostenwinden koude lucht aangevoerd en kan de neerslag, zeker als die wat intensiever wordt in de hoger gelegen delen in het zuidoosten en oosten van land tijdelijk vallen in de vorm van (natte) sneeuw. In het noorden blijft het misschien wel droog. Het is woensdag waterkoud met temperaturen tussen 4 en 7 graden.

In de nacht naar donderdag trekt de neerslagzone ons land uit en kan lokaal weer mist ontstaan. Ook in deze nacht kan het kwik in het oosten lokaal tot het vriespunt dalen.

Kou voorbij?

De periode met winterse perikelen lijkt van korte duur. Donderdag en het komende weekeinde worden met een west- tot noordwestelijke stroming diverse storingen aangevoerd en valt er dagelijks regen. Daarbij wordt het minder koud. De vorst verdwijnt en overdag wordt het een graad of 8. Volgens de nieuwste berekeningen van het ECMWF trekt zondag opnieuw een lagedrukgebied over België en Zuid-Nederland naar het oosten en komt het noorden van he land mogelijk weer even in koude lucht terecht. Mogelijk, maar dat is nog ver vooruit, krijgen de noordelijke provincies op zondag nogmaals een koude veeg met misschien wel weer wat winterse neerslag.

MeteoGroup

Datum: maandag 7 november 2016, 10:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Friesland, Groningen, Noordelijke, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry