Kouder weer op komst, sneeuw in Scandinavië en wintersportgebieden

01/11
2016
De weersvooruitzichten voor ons land zien er vrij koud uit. En op grote schaal in Europa komt de temperatuur lager uit, met sneeuwval in Scandinavië en (later) ook in de wintersportgebieden van bijvoorbeeld de Alpen.

Na een aantal zachte tot vrij zachte middagen gaat morgen (woensdag) het roer bij ons om. De middagtemperaturen doen een stapje terug. Er stelt zich een noordwestelijke tot westelijke, vrij koude luchtstroming in. En vanaf het weekend wordt het nog iets kouder. Tegen die tijd is in de nachten op 1,5 meter een graadje vorst mogelijk (al eerder deze week kan het aan de grond tot vorst komen) en de middagtemperaturen komen dan amper aan de 10 graden toe. In vrijwel geheel Europa wordt het overigens kouder. Dit komt allemaal door de aanvoer van Noordpoollucht. Ook Rusland heeft hier mee te maken. In Moskou bijvoorbeeld is het nu al winterweer met vaak sneeuw en vorst.

Op de kaarten een "koude tong"

De weerkaarten laten overduidelijk een 'tong van koude lucht' zien, vooral in de hoge luchtlagen. De tong is heel langgerekt. Op het niveau rond 5,5 km hoogte, het zogeheten 500 hPa-vlak, breidt Noordpoollucht in de periode vrijdag tot en met dinsdag, 4-8 november, zich fors uit. Tot uiteindelijk Noord-Afrika aan toe. Zie de afbeeldingen. De stroming draait naar noordnoordoost en wordt bewerkstelligd tussen een krachtig, warmbloedig hogedrukgebied op de oceaan en depressies boven onze omgeving en Centraal-Europa. Verder zien we een koudbloedig hogedrukgebied boven het noorden van Scandinavië.

De storingen brengen in de bergen vanaf ongeveer 800 meter hoogte sneeuw. Sneeuw van enige betekenis, uiteindelijk minstens een paar decimeter op de hogergelegen pistes. Sneeuw valt ook in een groot gedeelte van Scandinavië. De meeste neerslag wordt in het zuidwesten van Noorwegen verwacht, de komende dagen zal daar een sneeuwdek van een aantal decimeters ontstaan, zo wordt berekend. Ook in de Alpen en Pyreneeën gaat uiteindelijk over 5 dagen op enige hoogte een dik pak ontstaan. Goed nieuws dus voor het a.s. wintersportseizoen.

Nachtelijke vorst en eerste natte sneeuwvlokken?
In ons land is het wisselvallig met af en toe zon, maar dagelijks ook enkele buien. Van grote neerslaghoeveelheden is geen sprake. En later, vooral vanaf zondag of maandag, zou het daarbij tot de eerste winterse bui van het winterseizoen 2016-2017 kunnen komen. De bovenlucht wordt er (nipt) koud genoeg voor. Dit betekent een hagelbui en/of, plaatselijk, de eerste (klets)natte sneeuwvlokken. Veel lijkt dit niet voor te stellen. In ieder geval koelt het in de nachten sterker af. Wanneer het helder is of er zijn voldoende opklaringen kan het makkelijk een graadje vriezen. Maar is het bewolkt - en de kans op wolkenvelden is groot - dan zal de nachttemperatuur minder laag uitpakken. Hoe dan ook, vorst in de nachtelijk uren in november is natuurlijk heel gewoon. De middagtemperatuur zal de 10 graden later amper meer bereiken. Morgen (woensdag) en donderdag wordt het nog 11 tot 12 graden, vrijdag en zaterdag rond 10 graden en vanaf zondag rond 8 graden. Tegen die tijd is dat duidelijk onder het langjarig gemiddelde, dus kouder dan de norm. In de eerste tien dagen van november is de norm voor de maximumtemperatuur 11 graden.

Bron: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 1 november 2016, 15:22
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Moskou, Noord-Holland, Noorwegen, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry