Van Hengel-Spenglerprijs voor verbeterde FRISC-stoelen

01/11
2016
De huidige schokdempende stoelen op de snelle boot FRISC zijn op verschillende punten te verbeteren. Tot die conclusie kwam luitenant-ter-zee der 3e klasse (TD) Sietske Vredeveldt na onderzoek. Met een scriptie rondde ze niet alleen de bacheloropleiding Militaire Systemen en Technologie af. Ze sleepte er gisterenavond in Hilversum in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte ook de Van Hengel-Spenglerprijs mee in de wacht.

Luitenant-ter-zee Vredeveldt, tweede van rechts, won het symbolisch bedrag van 528 euro en een technische opleiding.

Luitenant-ter-zee Vredeveldt ontving voor haar prestatie het symbolisch bedrag van 528 euro (even veel als de marine in jaren oud is) en een technische opleiding. De Koninklijke Marine reikt die prijs sinds 2013 jaarlijks uit aan een jonge student die onderzoek verricht op maritiem gebied op WO- of HBO-niveau. Om in aanmerking te komen voor de prijs, moet het onderzoek kunnen leiden tot nieuwe inzichten, concepten of innovaties die bijdragen aan het verbeteren van de operationele inzet van marine-eenheden.

Te zwaar belast

De FRISC blijkt een goede toevoeging aan de vloot te zijn, maar de opvarenden worden onder bepaalde operationele omstandigheden fysiek zwaar belast. Dit was voor Vredeveldt aanleiding de stoelen op de boot nader te onderzoeken voor haar studie aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).

Minister-president Rutte sprak de ruim achthonderd vertegenwoordigers van de maritieme sector in Nederland toe.

Aanbevelingen

Ze stelde een model op met de stoeleigenschappen die belangrijk zijn voor schokdemping. Ze valideerde het model aan de hand van versnellingsmetingen die TNO met de stoelen uitvoerde. Vervolgens paste ze bepaalde eigenschappen aan om het effect te onderzoeken. Op basis hiervan deed zij diverse aanbevelingen die direct zijn toe te passen. Ook opperde zij een aantal suggesties voor eventuele vervangende stoelen.

De uitreiking van de Van Hengel-Spenglerprijs was een onderdeel van het Maritime Awards Gala. Dat werd bezocht door ruim 800 vertegenwoordigers van de maritieme sector in Nederland.

Datum: dinsdag 1 november 2016, 11:36
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Hilversum, Leiden, Noord-Holland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry