Weekoverzicht Defensieoperaties

25/10
2016
Defensiepersoneel verleende ook afgelopen week noodhulp aan de bevolking van Haïti. Zr. Ms. Pelikaan en Zr. Ms. Holland leverden onder meer humanitaire hulpgoederen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot 25 oktober.

Militairen brengen hulpgoederen aan land op Haïti

Daarnaast brachten hydrografen van de zeemacht de zeebodem voor de kust van Haïti in kaart. Met de nieuwste mobiele meetapparatuur bepaalden de militairen of schepen veilig konden aanmeren bij kustplaatsen.

Irak

In het noorden van Irak gaven Nederlandse, Britse en Noorse militairen les in gemotoriseerd optreden. Ook zijn er andere doorlopende trainingen waaronder de commandocursus, de instructeurscursus, de scholing tot scherpschutter en een training in het bevrijden van gijzelaars.

Lopende operaties buitenland:

Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters maakten vluchten in Mali. Dat gebeurde om troepen te bevoorraden en informatie te verzamelen. De special forces van de Special Operations Land Task Group voerden meerdere operaties uit in de omgeving van Gao en Kidal. Het fregat Zr. Ms. De Ruyter spotte tijdens patrouilles in de Egeïsche Zee 2 keer vaartuigen met migranten. De Nederlanders gaven de locaties door aan de Turkse kustwacht. Zr. Ms. De Ruyter maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen illegale mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf die het vlootband aanstuurt werkt vanaf Zr. Ms. De Ruyter.

Zr. Ms. De Ruyter (februari 2013).

Een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht vloog surveillancevluchten boven de Middellandse Zee. Dat gebeurde onder leiding van de Koninklijke Marechaussee. Nederlandse militairen ondersteunen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.

Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (ACOTA)- programma verzorgen Nederlandse militairen een opleiding voor collega's in Oeganda en Benin. ACOTA heeft tot doel de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen te vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Een militair van de Koninklijke Marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libië (EUBAM Libië). In het Midden-Oosten beveiligde een Nederlands force protection detachement het Belgische F-16-detachement in de strijd tegen ISIS. Voor Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif en op het hoofdkwartier in Kabul. Een FRISC-detachement voerde patrouilles uit vanaf de Griekse eilanden Chios en Lesbos. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team aan de buitengrens van Europa. Een team marechaussees zette zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane bij te staan. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat werd ook deze week het bevel gevoerd over het Europese vlootverband. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD) beveiligden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Afgelopen week was de 200ste VPD-inzet. Het Forward Support Element Mirage leverde Defensie onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. Defensie verleende bijstand aan de politie in de omgeving van het Noord-Hollandse Huizen. Voor nachtelijke observatievluchten werd een Raven (onbemand vliegtuigje) ingezet. Defensie ondersteunde ook bij een strafrechtelijk onderzoek in de omgeving van Woerden. Hierbij zijn 2 zoekteams en een (senior) adviseur ingezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. 2 Nederlandse marineschepen begeleidden 2 Russische schepen die vanuit het zuiden de Nederlandse Exclusieve Economische Zone waren ingevaren. Bij een chemisch bedrijf in het westelijk havengebied van Amsterdam ontstond brand. Nadat die was geblust, hielpen een militair adviseur, een reservist en de officier van dienst Nationale Operaties het ontstaan en aanpak ervan te evalueren. Zoekteam van de landmacht aan het werk (april 2015).

Datum: dinsdag 25 oktober 2016, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Benin, Huizen, Irak, Kabul, Mali, Nigeria, Noord-Holland, Utrecht, Woerden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry