Mist & Gladheid

24/10
2016
Verkeersproblemen door het weer worden meestal veroorzaakt door mist, gladheid ofwel zware regen en wind. Van die laatste twee hebben we de komende dagen niets te vrezen. Maar mist en zelfs lokale gladheid gaan wel een rol spelen.

Afgelopen weekend was het zover. De temperaturen waren fors gedaald. In een groot deel van Midden- en Zuid-Nederland vroor het. Op klomphoogte kwam de temperatuur zelfs her en der tot 5 graden onder het vriespunt. De nacht van zaterdag 22 oktober op zondag 23 oktober was dan ook de eerste nacht van het seizoen waarop ook de wegdektemperaturen lokaal onder het vriespunt doken. Zeer plaatselijk, het ging vooralsnog alleen om een enkele brug.

Slecht zicht
Ook was het zeer mistig op zondagochtend. Op veel plaatsen hing dichte mist, die erg hardnekkig was. De winter kondigt zich zo toch al een beetje aan. Hoe zwakker de zon, hoe moeilijker de mistvelden opgeruimd worden. Het is dan ook wachten op de eerste keer dat het de hele dag volledig grijs blijft. Gelukkig werd het uiteindelijk zondagmiddag op de meeste plaatsen (met uitzondering van het zuidoosten) stralend zonnig en prachtig herfstweer.

Autoruiten krabben
Hoe langer de nachten worden, hoe meer afkoeling plaatsvindt. Dat geldt niet alleen voor de luchttemperatuur, maar uiteraard ook voor de wegen. En voor de autoruiten! Het eerste seizoensmoment dat autoruiten gekrabd moesten worden is allang gepasseerd. Autoruiten krabben moet vaak al gebeuren voordat het vriest. Een auto koelt namelijk sneller af dan de luchttemperatuur. De eerste ‘autoruitkrabochtend’ was 6 oktober. Toen kregen we foto’s binnen uit Zandvoort, waar de autoruiten van John Dalhuijsen onder een laagje rijp bedekt waren.

Gladheidsseizoen is gestart
Het wegdek wordt steeds kouder en zo is het gladheidsseizoen officieel weer begonnen. MeteoGroup verzorgt voor bijna heel Nederland de gladheidsverwachting en monitoren de wegen met behulp van een zogenaamd gladheidmeldsysteem. Zo worden de coördinatoren van de strooiploegen gewaarschuwd wanneer bepaalde wegen glad worden. De eerste plek waar het raak was, was de Middachtenbrug. Een beroemd koud punt, de brug is namelijk van staal. En dan gaat afkoeling snel. Daar vond de eerste strooiactie van dit gladheidsseizoen plaats. Maar goed ook, want de wegdektemperatuur daalde uiteindelijk tot bijna -1,5 graden!

We zijn er vroeg bij
Vorig jaar duurde het lang voordat de kou inzette. Sterker nog, de eerste nacht met vorst in De Bilt was pas 23 op 24 november. Dit jaar zijn we precies een maand eerder, met afgelopen weekend in De Bilt een minimumtemperatuur van -0,7 graden. Met de aanhoudende oostelijke wind zitten we al een tijdje in een koude luchtsoort. Daar komt later deze week verandering in, de wind gaat draaien naar het zuidwesten. Dan wordt het vanaf donderdag en vrijdag rond 15 graden. Voor velen aangenamere temperaturen.

Onzekere verwachting
Maar voor het zover is, hebben we nog de oostelijke koude wind te pakken. Ook bevinden we ons dicht bij een hogedrukgebied. Daardoor spelen wolkenvelden, mist en nevel ons zeker parten. Komende nacht blijft het eerst overwegend bewolkt. Later in de nacht klaart het vooral in het noorden wat op. De temperaturen komen daar dan ook het laagst uit, met waarschijnlijk een graad of 4. De wind blijft daar nog wat doorstaan, dus alleen op windluwe plekken zal daar een mistbank ontstaan. Verder in het land kan het ook her en der even opklaren. Dan zal het hoogstwaarschijnlijk ook meteen dichtslaan met (dichte) mist. De weermodellen geven nu als favoriete ‘mistlocatie’ regio Rotterdam en het rivierengebied weer.

Drukke ochtendspits?
Morgen, dinsdag, is het zwaar nevelig en bewolkt weer. Her en der start de dag ook met mist. Alleen in het noorden breekt de zon af en toe door. Het wordt rond 11 graden bij een zwakke noordoostenwind. De opklaringen lijken in de nacht naar woensdag goed door te zetten. Dat lijkt dan ook opnieuw een koude nacht te gaan worden. Wellicht koud genoeg om opnieuw een paar bruggen-strooiacties op te starten. In opklaringen kan er echter ook gemakkelijk mist ontstaan. Mist onderdrukt de afkoeling (je kunt het zien als een isolerend wolkendekentje op de grond). Dus de woensdagochtend spits kan nog interessant worden met her en der een paar gladde bruggen en op andere plaatsen mistige omstandigheden!

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 24 oktober 2016, 12:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Noord-Holland, Rotterdam, Utrecht, Zandvoort, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry