Nicole's laatste adem

20/10
2016
Na de verwoestende orkaan Matthew waren alle ogen vervolgens gericht op orkaan Nicole. Zij was evenzo krachtig, maar bleef, buiten de Bermuda Eilanden om, verder boven open zee en richtte dan ook een stuk minder ellende aan dan haar voorganger. De restanten van Nicole trokken uiteindelijk met een noordoostelijke stroming richting IJsland en Groenland en het geheel tolt daar nu al enkele dagen rond. Vooral westelijk IJsland en het zuiden van Groenland hebben al heel wat wind en regen gehad en ondervinden er nog steeds de gevolgen van. Het stormt er en er is de afgelopen etmalen veel neerslag gevallen, waarbij het regionaal ook tot wateroverlast kwam.

Het zuidwesten van IJsland is het meest dichtbevolkte gedeelte van IJsland en juist daar ging het de afgelopen dagen flink tekeer. Nog steeds geldt er een waarschuwing voor wind en neerslag en deze geldt tot en met deze donderdagochtend. Net voor de west- en zuidwestkust van IJsland en ook aan de zuidkant van Groenland ligt een enorm windveld met een gemiddelde windsnelheid rond kracht 9, ofwel storm, met uitschieters naar windkracht 10 of 11; een (zeer) zware storm. De windsnelheden lopen er nu en dan op tot ruim 100 kilometer per uur en dan hebben we het nog niet eens over de bijbehorende windstoten met orkaankracht gehad. Het is in zijn geheel dan wel geen orkaankracht meer – dat is pas bij gemiddelde windsnelheden boven 117 kilometer per uur –, maar het gaat er dus nog steeds flink tekeer.

Woeste zee
De stormachtige wind bereikt ook geregeld de IJslandse kustregio’s en resulteert daar niet alleen in veel ongemak door het harde waaien, maar ook door de enorme golven die de kust opslaan. Veel toeristen vinden het een bijzonder spektakel en proberen op de stranden van o.a. Reynisfjara in het zuiden van IJsland foto’s te maken van de woeste zee, soms met gevaar voor eigen leven. De hoge golven van soms enkele meters hoog doemen soms vrij onverwacht op en maken het erg gevaarlijk om überhaupt op de stranden te wandelen.

Wateroverlast
Afgelopen dagen is er in delen van IJsland ook veel neerslag gevallen. Iets ten oosten van hoofdstad Reykjavik viel van de week binnen 24 uur alleen al 132 millimeter en ook op andere plaatsen aan de zuidwest- en westkant van het eiland viel ruim 100 millimeter. En daar is de afgelopen dagen nog eens flink wat bijgekomen. Men waarschuwde er dan ook voor overstromingen, gezien rivieren en meertjes gemakkelijk buiten hun oevers zouden treden door de grote neerslagsommen.

Geleidelijk rustiger
Vanaf vanmiddag wordt het geleidelijk rustiger in IJsland, maar in het zuiden van Groenland blijft het nog tot in het weekend onstuimig. De depressie (lees: restanten van Nicole) trekt zich namelijk wat verder terug naar de zuidwestpunt van Groenland, waarna de wind boven IJsland snel in kracht af zal nemen. Komend weekend lijkt zich daar zelfs een uitloper van een hogedrukgebied op te bouwen en kan alles weer een beetje opdrogen. In de loop van zondag vult het lagedrukgebied steeds verder op, waarna ook Groenland weer in rustiger vaarwater terecht komt.

Mogelijk volgende orkaan
Tegelijkertijd lijkt ongeveer 500 kilometer ten oosten van de Bahama’s een mogelijk volgende orkaan te ontwikkelen. Een gebied met geclusterde bewolking en buien trekt momenteel over het nog steeds erg warme zeewater van de Atlantische Oceaan en het National Hurricane Center in Amerika geeft een 50% kans dat het geheel uit gaat groeien tot een tropische storm of uiteindelijk orkaan. Een speciaal vliegtuig van het Amerikaanse Hurricane Hunters team gaat deze donderdagmiddag op onderzoek uit en dan er snel meer duidelijk worden.

Bronnen: MeteoGroup, diverse IJslandse media waaronder Iceland Magazine / Online, MeteoEarth.

Datum: donderdag 20 oktober 2016, 14:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bermuda, Groenland, IJsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry