Nachtvorst na nattigheid...

19/10
2016
Eerst is het wisselvallig met buien. Eind deze week wordt het droog en iets kouder, met in sommige nachten zeer waarschijnlijk vorst aan de grond.

Een kleine depressie die op grote hoogte met vrieslucht is gevuld, een koudeput, trekt nu over het land en wordt morgen (donderdag) in Duitsland verwacht. Het front dat om de put gekruld zit, trok vanochtend over het noordwesten, midden en oosten met de meeste regen. In met name Noord-Holland, Flevoland , Utrecht en Gelderland is lokaal 20 tot ruim 30 millimeter regenwater, ofwel ruim 30 liter water per vierkante meter, gevallen. In Almere stond de regenmeter van Netatmo eerder vanochtend op 31,6 mm. En met de regen van gisteren erbij komen we op sommige plaatsen op 60 mm uit. Tegelijkertijd zijn er ook plaatsen in het noordoosten bijvoorbeeld waar vandaag weinig regen is gevallen/valt.

De koers van de put brengt ook windverschillen met zich mee. In het noordoosten waait het nauwelijks, aan de westkust waaide het eerder vanochtend hard tot stormachtig met zware windstoten. In de loop van de dag neemt de wind verder af. Maar vanavond en vannacht kan in het noordelijk kustgebied toch wel weer een krachtige noordelijke wind (6 Beaufort) opsteken.

Windhoos Noord-Holland
Gisteren was de koudeput al actief. Stevige buien trokken over ons land. En in Noord-Holland ontstond in de middag, zo rond half vier, zelfs een windhoos, in/op een actieve buienlijn (zie radarbeeld). De Twiske windmolen in Zaanstad brak compleet doormidden!!! De molenaar en zijn vrouw waren aanwezig in de molen toen het wiekenkruis afbrak. Gelukkig bleven ze ongedeerd. De wieken liggen naast de molen. Eentje heeft zich in de grond geboord, de ander ligt in het water. Volgens lokale media was het gebied waar de windhoos woedde relatief beperkt. Maar ook in Zaandam, aan de Meidoornstraat, waaiden de dakpannen van de huizen. Bij busbrug De Vlinder waaiden bomen om. Bij een tankstation in de omgeving is het dak beschadigd. Ook in de kop van Noord-Holland bij Winkel en Nieuwe Niedorp richtte de windhoos schade aan.

Geen valwind?
Dat het hierbij uitsluitend om een (kleine) windhoos ging, en niet om een valwind (microburst), heeft alles te maken met de minder grote temperatuursverschillen binnen én buiten de buien dan in het geval bij 'warme', zomerse regen- en onweersbuien. Zo kan in een zomerse onweersbui de temperatuur, bijvoorbeeld, van 20 naar 13 graden dalen. Terwijl dat verschil gisteren amper 2 graden was. Bij de 'koude' buien van gisteren zijn valwinden dan vooraf dan al uitgesloten...

Nachtvorst mogelijk
Morgen en vrijdag blijft het wisselvallig, maar met minder buien die bovendien minder stevig zijn. Soms is de zon te zien. De koudeput ligt boven Duitsland, maar aan de westflank worden met een noordelijke stroming nog wat buien aangevoerd en in het oosten en zuidoosten schampt vrijdag vermoedelijk nog een regenfront. De aangevoerde lucht wordt wat kouder. Als het in de nachten (goed) opklaart, kan het in sommige nachten lokaal tot vorst aan de grond in het binnenland komen. Op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter blijft de temperatuur waarschijnlijk (nipt) boven 0. De koudste nacht wordt de nacht naar zondag, met landinwaarts minimumtemperaturen van circa 2 graden. In de middag wordt het gemiddeld over het land eerst rond 12 graden, in het weekend is het iets frisser als de wind naar het oosten zal zijn gedraaid. De maximumtemperatuur is omstreeks, en in het weekend iets onder, het langjarig gemiddelde (de norm). Deze bedraagt in 21-31 oktober 12,8 graden.

Datum: woensdag 19 oktober 2016, 11:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Almere, Duitsland, Flevoland, Gelderland, Huizen, Niedorp, Noord-Holland, Noordelijke, Utrecht, Zaanstad

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry