Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

18/10
2016
Militairen van de marine en de landmacht hebben in Haïti delen van het ziekenhuis in Les Cayes gerepareerd. Ook ruimden ze rommel en modder op, achtergebleven na de orkaan Matthew. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 10 tot 17 oktober.

Een marinier maakt contact met de lokale jeugd in Haïti.

De Nederlandse militairen hielpen onder meer het zwaar beschadigde dak te herstellen. Dat deden ze met bouwmaterialen die ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan afleverde.

Video: noodhulp marineschepen in Haïti

Download deze video

HD MP4-video

Video | 18-10-2016 | 01:40 | mp4 | 18 MB

De Pelikaan en Zr. Ms. Holland verkenden diverse kustplaatsen. De Pelikaan en Zr. Ms. Holland verkenden diverse kustplaatsen. Genisten en hydrografen bekeken of de pier sterk genoeg zou zijn. Dit om goederen te laden en lossen en te bepalen of schepen met een grotere diepgang konden afmeren. In Jérémie bleek dit niet het geval. In plaats daarvan zijn de hulpgoederen met kleinere rubberbootjes aan wal gebracht in andere Haïtiaanse kustplaatsjes.

Ook deze week verlenen de Nederlandse schepen nog hulp in Haïti.

Peshmerga luisteren naar een Nederlandse instructeur in Irak (oktober 2015).

Irak

100 Koerdische Peshmergastrijders ontvingen in Irak een certificaat van een van de door Nederland verzorgde trainingen. In het noorden van Irak gaven Nederlandse, Britse en Noorse militairen les in schiet- en rijvaardigheden en het verlenen van eerste hulp bij gewonden. In de omgeving van Erbil loopt de Modern Brigade Course. Ook zijn er andere doorlopende trainingen waaronder de commandocursus, de instructeurscursus, de scholing tot scherpschutter en een training in het bevrijden van gijzelaars.

Lopende operaties buitenland:

Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters maakten diverse vluchten in Mali. Dat gebeurde om troepen te bevoorraden, konvooien te begeleiden en informatie te verzamelen. De multinationale special forces van de Special Operations Land Task Group voerden een operatie uit in de omgeving van Kidal. Het fregat Zr. Ms. De Ruyter spotte tijdens patrouilles in de Egeïsche Zee vaartuigen met migranten. De Nederlanders gaven de locaties door aan de Turkse kustwacht.

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De ruyter bij het vertrek naar de Egeïsche Zee (augustus 2016).

Bij het afspeuren van de kustlijn en het water maakt het personeel veel gebruik van de sensor Mirador. Hierin zitten diverse soorten camera’s (waaronder daglicht en infrarood) en een laserafstandmeter. Met de sensor zijn migrantenstromen ook ’s nachts en bij slecht weer goed te volgen.

Zr. Ms. De Ruyter maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen illegale mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf die het vlootband aanstuurt werkt vanaf Zr. Ms. De Ruyter.

Een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht vloog surveillancevluchten boven de Middellandse Zee. Dat gebeurt onder leiding van de Koninklijke Marechaussee. Nederlandse militairen ondersteunen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel. In het Midden-Oosten beveiligde een Nederlands force protection detachement het Belgische F-16-detachement in de strijd tegen ISIS.

Militairen van Resolute Support controleren een voertuig (augustus 2016).

Voor Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif en op het hoofdkwartier in Kabul.

Een Frisc-detachement voerde patrouilles uit vanaf de Griekse eilanden Chios en Lesbos. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team aan de buitengrens van Europa. Een team marechaussees zette zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane bij te staan. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat werd ook deze week het bevel gevoerd over het Europese vlootverband. Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment beveiligde in de Golf van Aden een Nederlands schip tegen piraterij. Het Forward Support Element (FSE) Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan de teams. Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 50 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Defensie ondersteunde de politie bij strafrechtelijke onderzoeken in het Limburgse Weert, en Sneek in Friesland.

Een militair van het waterboordetachement aan het werk (augustus 2016).

De ondersteuning van Defensie aan de Veiligheidsregio Gelderland-Midden is beëindigd. In Barneveld en Arnhem boorden 12 militairen 4 calamiteitenputten om natuurbranden te bestrijden. De Defensieinzet bij Bitgum is beëindigd. In de Friese plaats stortte begin juni een F-5 jachtvliegtuig neer van het Zwitserse demonstratieteam Patrouille Suisse. De dam is verwijderd en de keet en rijplaten zijn afgevoerd.

Datum: dinsdag 18 oktober 2016, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Arnhem, Barneveld, Friesland, Gelderland, Irak, Kabul, Limburg, Mali, Sneek, Weert

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry