Krachtige typhoon Haima en storm Sarika

18/10
2016
Storm Sarika trekt over Taiwan, op weg naar het oosten van China, en de veel krachtigere Haima trekt als typhoon waarschijnlijk over het noorden van de Filipijnen (Luzon).

Momenteel zijn er in oost Aziƫ twee orkanen actief, Sarika en Haima. In dit deel van de wereld worden orkanen overigens typhonen genoemd. Beide systemen zijn op de Grote Oceaan ontstaan, mede gevoed door het heel warme zeewater van ongeveer 30 graden. Haima is momenteel de krachtigste typhoon. De verwachting is dat Haima donderdag over het noorden van de Filppijnen gaat razen. De gemiddelde windsnelheden rond het oog lopen voor die tijd op tot circa 230 km/u, op donderdag neemt de wind iets af(aangezien de tyfoon over land strijkt), om pas vrijdag en zaterdag qua wind sterker af te nemen, wanneer Haima boven het Chinese vasteland komt. De voorlopige koers is het gebied tussen Hong Kong en Taiwan. De extreme regenval houdt onverminderd aan. Overstromingen zijn onvermijdelijk. In korte tijd valt vrijwel zeker minstens 100 millimeter.

Afgelopen weekend kreeg Vietnam al een voorproefje van typhoon Sarika. Veel regenval veroorzaakte overstromingen. Sarika wordt overigens minder sterk dan Haima. Vanmiddag Nederlandse tijd zal de wind rondom het centrum zijn afgenomen tot 93 km/u. Sarika trekt over het eiland Hainan met morgen (eind)bestemming Vietnam als 'gewone' storm.

Nicole naar Groenland
Voormalige orkaan Nicole, nu tropische storm, bevindt zich op open zee, op de Atlantische Oceaan. Nicole lijkt volgens de laatste berekeningen van het National Hurricane Center morgen (woensdag) Groenland te bereiken. Aan de oostflank van het systeem wordt een hogedrukgebied opgeworpen en dat zal samen met een 'Scandihoog' het weer in onze omgeving gaan bepalen, vanaf donderdag. De wind draait naar noordoost en later oost. Het wordt vrijwel overal droog met zon. De aangevoerde lucht wordt weer wat kouder met in de nachten landinwaarts 3 graden en vorst aan de grond, de middagtemperaturen dalen tot rond 11 graden in het weekend.

Bronnen: MeteoGroup, NHC, Joint Typhoon Warning Center.

Datum: dinsdag 18 oktober 2016, 11:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: China, Filipijnen, Groenland, Hong Kong, Taiwan, Vietnam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry