Verregende herfstvakantie?

17/10
2016
Voor regio Noord en Midden is het herfstvakantie deze week. Als je de verwachtingen mag geloven, lijkt deze week in het water te vallen. De weersymbooltjes geven bij elke dag wel wat regen weer. Maar het ligt er de komende dagen heel erg aan waar je je bevindt!

De wisselvalligheid komt door een bel met koude lucht hogerop in de atmosfeer. Deze koude luchtbubbel is op dit moment aan het afzakken, vanaf het zuidelijke puntje van Groenland, richting Schotland. Uiteindelijk trekt de bel met koude lucht in de nacht naar woensdag over de Benelux richting Duitsland (zie kaartjes).

Stofzuiger
Het verschil in temperatuur tussen de lucht hogerop in de atmosfeer en de temperatuur aan de grond is heel groot. Het zeewater is in deze tijd van het jaar nog erg warm (zeker dit jaar, omdat september zo warm is verlopen). Direct aan de kust is het water zelfs nog her en der 15 graden! Het belletje koude lucht hogerop werkt als het ware als een stofzuiger. Het zuigt de warme lucht op. Opstijgende lucht zorgt voor condensatie en vervolgens voor regen en daar hebben we dus ook mee te maken deze dagen.

Kraamkamer buien op zee

De buien pakken het actiefst uit, daar waar het temperatuurverschil het grootst is. Dat betekent dus bij open water. Of ’s middags, wanneer het nog een beetje kan opwarmen boven land. Maar vooral op zee is de lucht het meest onstabiel en het zeewater is een beetje de kraamkamer van veel buien. Aan het einde van deze week zijn de neerslagverschillen dan ook vrij groot. Het belangrijkste weermodel waar we hier in de weerkamer mee werken berekent de volgende neerslaghoeveelheden, vanaf deze maandag tot en met vrijdag: variërend van 40 millimeter direct aan zee tot 10-15 millimeter in Limburg. Ook Noordoost-Groningen komt vrij ‘droog’ uit de bus met zo’n 10 millimeter.

Maandag
Vandaag zijn de meeste buien al gevallen in de vroege ochtend. Het klaart vanuit het zuidwesten aardig op en veel plaatsen houden het vanmiddag droog. Een enkele bui is nog wel mogelijk, de kans daarop is dan uiteraard het grootst aan zee. De temperaturen zijn nog prima met maximaal zo’n 17 graden.

Dinsdag
Dinsdag kondigt de volgende storing zich aan. De koude bel ligt dan klaar voor de westkust en trekt in de loop van de middag en avond het land op. De ochtend brengt nog een beetje zonneschijn met zich mee. De meeste regen wordt in de middag en avond verwacht, met de meest actieve plensregen direct aan zee. Het wordt flink nat met regionaal 10 millimeter hemelwater (10 liter water per vierkante meter). Lokaal kan er aan zee 20 tot 30 millimeter regen vallen. Het wordt 13 of 14 graden, maar vanwege de regen en ook nog een stevige wind zal het iets kouder aanvoelen.

Woensdag
Op woensdag ligt de koude bel net ten zuidoosten van ons land. De lucht bij ons is nog steeds onstabiel. Bij het zeewater is er nog steeds onstabiliteit vanwege de hoge zeewatertemperaturen. Maar ook in Zuidoost-Nederland, vanwege de nabijheid van de koude bel. Waarschijnlijk vallen de meeste buien op woensdag dan in Limburg en ook aan zee. Elders is het relatief droger met een enkele bui en ook een beetje zonneschijn. De temperaturen komen een stukje lager uit met maximaal 13 graden.

Daarna…
Vervolgens blijft de bel met koude lucht een beetje rondtollen boven Duitsland en warmt die bel met koude lucht in de tussentijd een beetje op. Geleidelijk gaat de activiteit dan ook uit de buien. Donderdag en vrijdag blijven vooral de kustprovincies gevoelig voor wat nattigheid. Landinwaarts is dan al een groot verschil merkbaar met veel drogere condities en ook van tijd tot tijd zon tussen de wolkenvelden door. Vooral vrijdag lijkt een stuk droger te gaan verlopen. Temperaturen zijn dan wel een stukje lager geworden met maximaal 11 graden.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 17 oktober 2016, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Groenland, Groningen, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry