Laatste mooie vlinderdag?

16/10
2016
Het wordt vandaag prachtig weer. We gaan de tweede helft van oktober in en toch weet de temperatuur nog de 20 graden aan te tikken vanmiddag. Zo kunnen we vandaag nog volop genieten van een nazomerdag.

Intussen vliegen er in Nederland nog volop vlinders rond. Afgelopen weekend waren er zelfs verschillende waarnemingen van vlinders die nog maar net uit hun pop waren gekomen. Dat is bij vlinders heel goed te zien namelijk. Hun vleugels vergaan met de dagen dus zodra een vlinder er gloednieuw uitziet, is deze net ‘geboren’.

De hele winter aan een takje hangen…
In deze tijd van het jaar wordt het snel kouder en gaan de meeste vlinders in winterrust. De bekende dagpauwoog zoekt een mooi en droog plekje uit de wind, zoals bijvoorbeeld in een garage. Daar bereidt hij zich dan voor op een lange rustperiode. Er zijn ook pittigere vlinders, zoals de citroenvlinder. Die blijft gedurende de hele winter gewoon buiten! Wel gaat ook de citroenvlinder in rust en zoekt zich een mooi takje waar hij de hele winter aan blijft hangen. Deze laatste overleeft ook vrieskou.

Op naar warm Afrika
Er zijn echter maar een paar exemplaren die als vlinder de winter doorkomen in Nederland. Anderen overwinteren als pop of als rups. En dan zijn er ook nog trekvlinders. Van vogels is het wel bekend dat ze bijzonder grote afstanden kunnen afleggen voor een overwintergebied. Sommige vlinders doen dat echter ook. De distelvlinder bijvoorbeeld. Deze vlinder wordt in de zomer in Europa geboren, waaronder ook in Nederland. En vliegt dan enkele maanden later, in het najaar, helemaal naar Afrika, soms naar gebieden nog ten zuiden van de Sahara. Dat is een afstand van meer dan 4000 kilometer!

Speedy Gonzales
Zo’n vlindertje ziet er dan misschien fragiel uit, maar is een echte doorzetter. De distelvlinder zou die afstand in een directe vlucht namelijk af kunnen leggen in slechts 4 dagen. Ze vliegen dan 24/7 met een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur. Dat is nog wat anders dan de af en toe rustig ronddartelende vlindertjes in je achtertuin… Deze vliegsnelheid kunnen ze alleen dan ook niet bereiken. Ze moeten gebruik maken van de wind op grotere hoogte in de atmosfeer. Wanneer de nachten enigszins warm verlopen, vliegen ze dag en nacht door.

Laatste mooie vlinderdag?
In Nederland is het vanmiddag nog prachtig vlinderweer. Ze gebruiken de warmte van de zon om energie op te doen, waardoor ze juist op deze zonnige dagen massaal uitvliegen. Toch zijn veel trekvlinders al vertrokken en veel overwinteraars zijn plekjes aan het zoeken om de winter door te komen. De koude nachten van vorige week zijn voor velen een teken geweest dat ze zich moeten voorbereiden.

Bron: Natuurpunt, Vlinderstichting, Natuurkalender, Vlindernet, MeteoGroup

Datum: zondag 16 oktober 2016, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry