Koninkrijk voldoet aan internationale richtlijnen infectieziektebestrijding

14/10
2016
DEN HAAG (EZPress) - Naast Nederland voldoet nu ook het Caribische deel van het Koninkrijk aan de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het beheersen en bestrijden van grensoverschrijdende infectieziekten. Dit meldde minister Edith Schippers (VWS) op een grote internationale conferentie van de Global Health Security Agenda (GHSA) in Rotterdam. De GHSA is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama.

De GHSA heeft als doel op internationale schaal afspraken te maken om uitbraken van infectieziekten te bestrijden en te voorkomen, evenals zoonoses (zoals q-koorts, zika en ebola), antibioticaresistentie en bioterrorisme. In Rotterdam woonden de afgelopen twee dagen ruim 300 deelnemers (waaronder zo`n 15 bewindslieden) uit meer dan 40 landen deze conferentie bij. Schippers was namens Nederland gastvrouw, Indonesie zat de conferentie voor. Volgend jaar is het de beurt aan Zuid-Korea (voorzitter) en Uganda (host).

De richtlijnen van de WHO om infectieziekten te bestrijden en te voorkomen zijn vastgelegd in de zogenaamde International Health Regulations (IHR). Zo moeten landen bijvoorbeeld voldoen aan goed functionerende surveillancesystemen en over voldoende laboratoria beschikken om snel en adequaat te kunnen handelen bij het uitbreken van infectieziekten en incidenten die een risico vormen voor de publieke gezondheid. Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt voor de komst van dergelijke internationale afspraken.

Door te voldoen aan de IHR is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen de publieke gezondheidsdiensten van de landen Aruba, Curaçao, Sint Maarten met Nederland, inclusief de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu coördineert de samenwerking. Hoewel het Koninkrijk nu voldoet aan de richtlijnen, moet er continue aan verbeteringen gewerkt blijven worden.

Tijdens haar internationale contacten geeft Schippers hoge prioriteit aan het bestrijden van infectieziekten en antibioticaresistentie. Dat deed zij ook tijdens het Nederlands EU-Voorzitterschap het eerste half jaar van 2016. In september 2014 op de eerste bijeenkomst van de GSHA op het Wiite Huis in Washington werd Nederland leading country op het tegengaan van antibioticaresistentie.

In Rotterdam werd het belang onderschreven dat met andere sectoren (milieu, landbouw/veeteelt) dan zorg en met private partijen en NGO`s wordt samengewerkt om infectieziektes te voorkomen en te bestrijden.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van VWS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 14 oktober 2016, 10:27
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Aruba, Korea, Rotterdam, Uganda, Verenigde Staten, Washington, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry