Rapport NIMH over oorzaak brand Middelburg in 1940

13/10
2016
De vernietiging van Middelburg op 17 mei 1940 kan niet worden toegeschreven aan een gepland bombardement door de Duitse luchtmacht. Dat is de belangrijkste conclusie in een rapport dat Piet Kamphuis, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), vandaag aanbood aan de Middelburgse wethouder Johan Aalberts.

Op verzoek van de gemeente Middelburg onderzochten 3 NIMH-medewerkers de geschiedschrijving over de brand die het historische centrum van de Zeeuwse hoofdstad verwoestte. Historische publicaties spreken elkaar namelijk tegen over de oorzaak ervan. De stad hoopt dat het nu verschenen rapport een einde maakt aan die onenigheid.

Meerdere projectielen

Het NIMH concludeert dat bij de brand meerdere soorten projectielen in het spel zijn geweest: Duitse en Franse artilleriegranaten en Duitse vliegtuigbommen. Het is volgens het rapport aannemelijk dat Duitse artilleriegranaten de belangrijkste veroorzakers zijn geweest.

De overhandiging van het NIMH-rapport.

Andere tekst bij gedenktekens

Door de uitkomst van het rapport past de stad nu de teksten van diverse gedenktekens aan. In plaats van ‘bombardement’ beveelt het NIMH aan de gebeurtenissen op 17 mei 1940 te omschrijven als ‘de (stads)brand van Middelburg’. De oorzaak zou het beste aan te duiden zijn met ‘oorlogshandelingen’ of ‘oorlogsgeweld’.

Datum: donderdag 13 oktober 2016, 17:43
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Middelburg, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry