Het oog van Nicole

13/10
2016
Het is een prachtig plaatje: orkaan Nicole op de satellietbeelden. Reusachtige wolkenpartijen, met een bijzonder ‘boos’ oog in het midden. Nicole is in korte tijd uitgegroeid tot een orkaan in de 4e categorie, met windsnelheden van 220 kilometer per uur en nog hardere windstoten. Ook gaat de orkaan gepaard met veel neerslag en het geheel raast nu op de Bermuda eilanden af.

Orkaan Matthew ligt nog vers in ons geheugen, met zijn desastreuse pad en het grote aantal doden. Vooral Haïti, maar ook het oosten van Cuba, Jamaica en de zuidoostkust van de Verenigde Staten zijn nog volop bezig met het herstel van Matthews bezoek. Vooral in Haïti is de situatie zeer schrijnend, met daar de meeste doden, vele zieken en gewonden, en volledig onbewoonbare delen land.

Major Hurricane
En nu is er orkaan Nicole. Ze verscheen al op de weerkaarten toen Matthew langs de Amerikaanse zuidoostkust trok, maar bleef vooral boven het open water van de Atlantische Oceaan. Inmiddels is ze binnen een etmaal uitgegroeid tot een Major Hurricane, met in het midden een enorm oog dat zowel op de satelliet- als radarbeelden erg goed te zien is.

Het oog
Het bijzonder mooie oog van Nicole heeft een doorsnede van ongeveer 55 kilometer en wordt omringd door enorme muren van bewolking, waarin het in de hoogste toppen tot 70 graden vriest. De windsnelheden er omheen lopen soms op tot rond 220 kilometer per uur en dan hebben we het nog niet over de windstoten gehad. Vooral aan de noordwest- en zuidoostkant van de orkaan is de wind momenteel het meest krachtig. Het oog lijkt volgens de laatste verwachtingen een paar kilometer ten westen van de Bermuda eilanden langs te trekken.

Bermuda eilanden
De orkaan is nu op haar hoogtepunt en trekt juist vanochtend – donderdag –over de Bermuda eilanden. Gisteren – woensdagavond – begon het er al fors te regenen en te waaien. Men maakte zich op voor een categorie 3 orkaan, maar sneller dan verwacht groeide Nicole uit tot een orkaan in de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Categorie 5 is daarop het hoogst bereikbare. De eilandengroep kan dan ook rekenen op een verwoestende wind, nog krachtigere windstoten en gevaarlijk hoge golven. Ook wordt binnen het komende etmaal rond 150 millimeter regen verwacht.

Trog
Na het passeren van de Bermuda eilanden lijkt Nicole de komende 36 tot 48 uur iets aan kracht in te leveren. Ondanks dat blijft Nicole echter een verwoestende orkaan, mede door een trog die hoger in de atmosfeer over het geheel trekt en de orkaan opnieuw een boost energie geeft. Na enkele dagen schuift die trog door, waarna Nicole nog een tijdje boven de Atlantische Oceaan blijft rondtollen. Een krachtig hogedrukgebied ten westen van Europa houdt het geheel aanvankelijk tegen, maar uiteindelijk weten de restanten van Nicole toch verder noordwaarts door te dringen, waarna ze wordt opgenomen in een lijn van reguliere depressies die richting Europa trekken.

Dichterbij huis
Lang niet zo heftig als een orkaan, maar ook een erg actief lagedrukgebied trekt momenteel over delen van Spanje. Bijbehorende storingen resulteren er regionaal in veel regen in korte tijd. Zo viel er gisteren – woensdag – in deelstaat Catalonië binnen 4 uur ruim 200 millimeter regen. Straten veranderden in rivieren, waarin auto´s mee stroomden naar zee en één persoon verdronk.

Datum: donderdag 13 oktober 2016, 14:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bermuda, Cuba, Jamaica, Spanje, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry