Noodzakelijke kap bomen aanleiding opschorting renovatie werven

12/10
2016
Noodzakelijke kap bomen aanleiding opschorting renovatie werven

12-10-2016 Vrijdag 14 oktober kapt de gemeente Utrecht vijf instabiele bomen aan de Oude- en Nieuwegracht. Ook wordt de kroon van 19 andere bomen sterk terug gesnoeid. Dit is noodzakelijk vanwege de veiligheid, omdat deze instabiele bomen gevoelig zijn voor harde windstoten. De bomen staan op delen van de werven waar eerder gewerkt is aan de unieke restauratie van de wal- en kluismuren. Maatregelen zijn noodzakelijk op basis van zogenaamde trekproeven. Uit recent onderzoek door een extern adviesbureau blijkt dat werkzaamheden schadelijker zijn voor bomen dan eerder werd aangenomen. Wethouder Geldof, openbare ruimte en groen, heeft daarom besloten om de geplande start van nieuwe werkzaamheden die mogelijk invloed hebben op bomen tijdelijk op te schorten. Hij wil eerst een nader onafhankelijk onderzoek afwachten dat inzicht moet geven in de mogelijkheden voor een optimaal herstel van de werven én de beperking van de invloed daarvan op de bomen.

Wethouder Kees Geldof: “De Utrechtse werven zijn uniek en het herstel van de Utrechtse werven is noodzakelijk om dit Rijksmonument te behouden voor de stad. Maar als je merkt dat een aantal bomen het niet redt, moet je nader onderzoek doen om daarvan te leren voor het herstel van de werven in de toekomst. Daarom maken we nu pas op de plaats, om te zorgen dat we doen wat kan om zoveel mogelijk bomen te behouden.”

Noodkap en snoeien bomen
Ieder half jaar worden visuele inspecties van alle bomen langs de werven gedaan. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente deze zomer op de werven langs de Oude- en Nieuwegracht trekproeven uitgevoerd bij 54 bomen, waarvan de meeste op recent opgeknapte werven staan. 24 van de 54 bomen bleken instabiel. Boomdeskundigen van de gemeente oordeelden begin oktober dat een noodkap op korte termijn moet worden uitgevoerd, gezien de naderende herfst en de toenemende kans op windstoten. Deze bomen zijn hier extra gevoelig voor, zeker zolang ze in blad staan. Vijf instabiele bomen worden op 14 oktober gekapt. Herplant vindt plaats volgens de uitgangspunten van de bomenvisie. 19 bomen worden volgende week (zeer) fors teruggesnoeid.

Bomen kwetsbaar
Het onderzoeksbureau Terra Nostra heeft in opdracht van de gemeente, en mede op verzoek van de klankbordgroep, een onderzoek uitgevoerd naar de bomen op het onlangs gerenoveerde stuk van de werven aan de Oudegracht tussen de Vollersbrug en Geertebrug. In vergelijking met eerder gerenoveerde werven bleken hier na afloop van de werkzaamheden relatief meer bomen instabiel te zijn dan bij eerder gerenoveerde werven. Zes bomen moesten in het voorjaar worden gekapt. In het onderzoeksrapport wordt gesteld dat bomen het in het algemeen niet makkelijk hebben op de werven. Hun groeiplaats is zeer beperkt, er is weinig plek voor de wortels en dit maakt de bomen kwetsbaar. Nu de eerste werven zijn opgeknapt, blijkt met name de combinatie van deze beperkte groeiplaats en de herstelwerkzaamheden van de wal- en kluismuren meer belastend voor bomen die dicht bij de waterkant staan, zoals het onderzochte deel tussen de Vollersbrug en Geertebrug. Terra Nostra constateert dat gelet op de noodzakelijke werkzaamheden niet alle bomen behouden kunnen worden. Haar aanbevelingen voor het zoveel mogelijk behouden van de stabiliteit van bomen tijdens en na de uitvoering van de werkzaamheden worden, voor zover technisch mogelijk, overgenomen.

Vandaag informeerde de wethouder de gemeenteraad met een commissiebrief. Op utrecht.nl/werven staan meer informatie over het restauratie van de wal- kluismuren.

Datum: woensdag 12 oktober 2016, 13:17
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry