Utrecht kan dóórpakken met aanpak armoede, als inkomensbeleid van het Rijk op orde is

12/10
2016
Utrecht kan dóórpakken met aanpak armoede, als inkomensbeleid van het Rijk op orde is

12-10-2016 De vorig jaar ingezette vernieuwde aanpak van armoede in Utrecht werpt voor bepaalde groepen inwoners met een laag inkomen zijn vruchten af, zo blijkt uit een evaluatie door het NIBUD (kenniscentrum consumentenbudget). Dat komt onder meer door het U-pas kindpakket en de uitbreiding van de collectieve ziektekostenverzekering. Desondanks blijven groepen inwoners kampen met een tekort op hun inkomen, constateert het NIBUD; met name stellen en gezinnen met kinderen ouder dan 12 jaar. Deze situatie dwingt de gemeente de individuele inkomenstoeslag voorlopig te behouden om het tekort op hun inkomen zo beperkt mogelijk te houden. Utrecht kan echt dóórpakken met preventie, vereenvoudiging en maatwerk in de armoedeaanpak, als landelijk het inkomensbeleid op orde is. Wethouder Victor Everhardt gaat dit bij het rijk aankaarten.

Op verzoek van de gemeenteraad is de nieuwe Utrechtse aanpak rond levensgebeurtenissen geëvalueerd door het NIBUD en heeft het NIBUD een minima-effectrapportage gemaakt (link naar alle stukken zie punt 6). Daaruit blijkt dat niet alle groepen dezelfde positieve effecten in hun portemonnee merken. Zo komt een paar zonder kinderen op bijstandsniveau 138 euro per maand te kort. Voor een gezin met twee kinderen ouder dan 12 jaar op bijstandsniveau kan dat oplopen tot 307 euro per maand. Zij hebben bijvoorbeeld geen geld om op bezoek te gaan of het kind zakgeld te geven.

Deze gezinnen kunnen soms zelfs basisbehoeften als voeding, huur, energie en zorgverzekering niet betalen. Belangrijke oorzaken zijn de hoogte van de uitkering en het kindgebonden budget dat voor oudere kinderen te laag is. Wethouder Everhardt: “Hun inkomensbasis is eenvoudigweg niet op orde. Daardoor heeft onze inzet op preventie, maatwerk en incidentele ondersteuning niet voor iedereen het effect wat het zou kúnnen hebben. We spannen zo het paard achter de wagen. En gemeenten mogen geen inkomensbeleid voeren, dat is voorbehouden aan het rijk. Ik ga dit bij het rijk aankaarten.”

Evaluatie maatregelen
Uit de evaluatie van de pilot levensgebeurtenissen blijkt dat zulke gerichte en preventieve maatregelen zinvol zijn, om verslechtering van de financiële situatie voor Utrechters met een laag inkomen te beperken en te voorkomen. Met deze financiële hulp bij levensgebeurtenissen zoals scheiding of ontslag weet de gemeente ook nieuwe groepen inwoners te bereiken. . De gemeente wil deze hulp in het kader van preventie dan ook voortzetten, waarbij de buurtteams en U-Centraal een steeds grotere rol spelen. Verder is het afgelopen jaar de informatievoorziening verbeterd, met onder meer de geldwijzer030. De energieregeling voor ouderen stopt, omdat blijkt dat zij financieel kunnen rondkomen. Bijzondere bijstand blijft een vangnet voor onvoorziene kosten, waarbij per geval wordt bekeken wat nodig is. De wijzigingen gaan per 1 januari 2017 in. Verder praat de gemeente met woningbouwcorporaties over huurverlaging, het verbeteren van de betaalbaarheid en het vergroten van de omvang van de sociale huurwoningvoorraad. Meer duidelijkheid wordt komend najaar verwacht. De wetswijziging dat woningbouwcorporaties passend moeten toewijzen, draagt bij aan huurlasten die passend zijn voor mensen met een laag inkomen.

Visie op armoedeaanpak
Utrecht zet stappen en heeft al stappen gezet om ervoor te zorgen dat in de toekomst de financiële basis voor alle inwoners op orde is. De visie op lange termijn is dat inwoners voldoende inkomen en passende woonlasten hebben en betaalbaar verzekerd zijn. Die visie wil Utrecht realiseren. Zodat Utrechters zichzelf financieel redden en meedoen in de maatschappij voor een gezonde samenleving.

Wanneer voor mensen armoede langdurig aanhoudt, neemt hun risico op schulden toe. Zij hebben dan geen reserves voor het opvangen van onverwachte kosten. In de vernieuwde Utrechtse armoedeaanpak ligt het accent daarom op preventie, vroegtijdig signaleren van schulden en incidentele ondersteuning. Incidenteel als vangnet voor momenten dat mensen het echt nodig hebben om (langdurige) armoede te voorkomen en verminderen. Verder is sinds 1 september jl de toegang tot schulddienstverlening nog toegankelijker en laagdrempeliger georganiseerd, in de 18 buurtteams verspreid over de stad. In Utrecht staat armoedebestrijding volop in de aandacht tijdens de Armoedeweek van 10 t/m 17 oktober. Volgens de laatste gegevens had in 2013 11,5% van Utrechtse huishoudens een inkomen rond het sociaal minimum, dit zijn circa 26.7000 inwoners. In 2008 was dat 8,5%. Een op de tien kinderen in Utrecht groeit op in armoede, circa 6.400 kinderen.

Datum: woensdag 12 oktober 2016, 14:44
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Kampen, Overijssel, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry