Positief oordeel over samenwerking gemeente en buurtteams in Utrecht

12/10
2016
Positief oordeel over samenwerking gemeente en buurtteams in Utrecht

12-10-2016 De keuze van de gemeente om naast opdrachtgever, ook samenwerkingspartner te zijn van de buurtteams en aanvullende zorgpartijen, is één van de belangrijkste succesfactoren in het nieuwe Utrechtse model voor zorg en ondersteuning. Dat positieve oordeel komt naar voren uit het eindrapport van een onafhankelijke visitatiecommissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Hans Simons.

De gemeente heeft sinds 1 januari 2015 nieuwe taken gekregen op het gebied van zorg en ondersteuning aan jongeren en volwassenen (Jeugdwet en Wmo). Sindsdien gaan inwoners hiervoor in eerste instantie naar één van de achttien buurtteams die verdeeld zijn over de stad en over brede expertise beschikken. Dit model is ontwikkeld in samenspraak tussen gemeente, buurtteamorganisaties, zorginstellingen en cliënten.

Uitkomsten en aanbevelingen
De onderzoekers van de visitatie constateren dat alle betrokkenen, waaronder de bewoners, enthousiast zijn over de ondersteuning van het buurtteam. Tegelijkertijd constateert de commissie ook dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Zo beveelt ze aan voor de ‘sociale basis’ van onderwijs, welzijn, sport, cultuur, gezondheid duidelijker te maken wie wat doet en hoe er wordt samengewerkt.

City Deal Inclusieve Stad
De gemeente wil daarnaast buurtteams meer mogelijkheden geven om kwetsbare huishoudens goed en snel te ondersteunen. Utrecht gaat daarom, samen met vier andere steden, een aantal ministeries en het rijk experimenteren met een nieuwe manier van werken die vooral sneller, duidelijker en flexibeler moet zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om een andere manier van omgaan met schulden, om het vereenvoudigen en versnellen van het toekennen van voorzieningen, het sneller herstellen van fouten van instanties en om het flexibeler omgaan met situaties op het grensvlak tussen meerdere wetten en regelingen. Dit experiment is onderdeel van de ‘City Deal Inclusieve Stad’ en geldt in één wijk per stad, zodat goed duidelijk wordt wat het effect is als buurtteams meer handelingsruimte krijgen. Vandaag is hierover de publicatie ‘Doen wat nodig is’ gepresenteerd op een landelijke bijeenkomst van deze city deal.

(Foto vlnr:) Wethouder gemeente Utrecht Victor Everhardt, staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma, staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn, wethouder gemeente Zaanstad Jeroen Olthof, directeur-generaal Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Gert-Jan Buitendijk

Meer informatie:

Visitatierappport 'Een positief verhaal'

Hans Simons ligt het visitatierapport toe in dit filmpje.

Citydeal Inclusieve stad 'Doen wat nodig is'

Datum: woensdag 12 oktober 2016, 12:15
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Holland, Utrecht, Zaanstad

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry