Meer hurricanes zoals Matthew in de toekomst?

12/10
2016
De VS en vooral het Caraibisch gebied komen bij van monster-hurricane Matthew. Vooral op Haïti is de impact enorm. Minstens 1000 mensen hebben Matthew niet overleefd, 350.000 inwoners hebben dringend hulp nodig. Er is een tekort aan alles. Door een gebrek aan schoon drinkwater is Cholera uitgebroken. En er is honger, alle oogsten zijn verwoest. Hulporganisaties zijn aanwezig om de mensen te helpen. Ook op de Bahama’s en op Cuba is de schade enorm.

North Carolina

In de VS kwamen 21 mensen om het leven. Met name de staat North Carolina is flink getroffen. Door extreme hoeveelheden regen en hoge golven zijn rivieren overstroomd. In het plaatje Lumberton moesten 1500 inwoners gered worden per helikopter of boot. Het water in de meeste rivieren is nu dalende, maar sommige rivieren blijven ook de komende dagen gevaarlijk hoog. Het zijn de ergste overstromingen in North Carolina sinds hurricane Floyd in september 1999.

Regen en wind op IJsland

Matthew is inmiddels getransformeerd naar een "gewone depressie "en trekt, nadat hij langs de oostkust van Canada recordhoge hoeveelheden regen veroorzaakte, over het zuidwesten van NewFoundland richting Groenland en IJsland waar het vandaag flink gaat regenen en waaien.

Records

Bijna twee weken geleden groeide Matthew uit tot een hurricane van de aller zwaarste categorie 5 op de dertiende noorderbreedtegraad. Nog nooit is er zo’n zware hurricane op zo’n lage breedtegraad ontstaan. Opvallend was de zeer snelle ontwikkeling van Matthew. Matthew was de meest explosief ontwikkelende orkaan sinds hurricane Sandy in 2012. Matthew bleef recordlang (ruim 4 etmalen) op volle sterkte, categorie 4 tot 5.

Meer major hurricanes

Matthew kon de afgelopen weken uitgroeien tot een monster-hurricane door het extreem warme water van de Oceaan. Warmte en vocht zijn de ingrediënten voor het ontwikkelen van zo’n sterk weersysteem. Hoe warmer het water, hoe sterker een hurricane kan worden en hoe hoger de windsnelheden rondom het oog kunnen oplopen. Het water is op veel plaatsen 2 tot 3 graden warmer dan een paar jaar geleden. Het is overigens niet alleen het oppervlaktewater dat zo is opgewarmd, maar een diepe laag. Oorzaak is de klimaatverandering. Door het stijgen van de luchttemperaturen, stijgt ook de zeewatertemperatuur. Er is de afgelopen jaren een trend in de toename van het aantal zware (major) hurricanes te zien. Echter als we kijken naar het totaal aantal hurricanes is er geen toename te zien. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de factor windschering. In tijden van een warmer wordend klimaat neemt de windschering, het veranderen van windrichtingen en windsnelheden met de hoogte toe. Als er te veel windschering is, kan een hurricane zich niet goed ontwikkelen. Minder sterke hurricanes kunnen zich kennelijk niet goed ontwikkelen als er te veel windschering is, sterkere echter wel….

Meer regen

Het warme zeewater fungeert als benzine voor de ontwikkeling van een hurricane. Hoe warmer het warmer, hoe sterker een hurricane kan worden. Warme lucht kan meer waterdamp bevatten. Waterdamp wordt uiteindelijk water…. regen. De afgelopen jaren zien we bij hurricanes een toename van de neerslaghoeveelheden. Major hurricanes kunnen gigantische hoeveelheden regen produceren waardoor he gevaar voor overstromingen en modderstromen toeneemt.

Golven

Klimaatverandering heeft niet alleen oplopende lucht- en watertemperaturen als gevolg, maar ook een stijging van de zeespiegel. Door het smelten van de ijskappen op land en door het uitzetten van het water (warm water zet uit en neemt een groter volume in) stijgt de zeespiegel al jaren. Op de ene plek op de wereld is dat meer dan op de andere plek. Major hurricanes met extreem hoge windsnelheden veroorzaken op zee hoge golven. Hoge golven vormen een bedreiging voor de kustgebieden. Met het stijgen van de zeespiegel, kunnen de extreem hoge golven steeds verder landinwaarts komen en veroorzaken ook verder van de kust overstromingen.

Toekomst

De komende jaren gaat de temperatuurstijging door de uitstoot van broeikasgassen gewoon door en ook het stijgen van de zeespiegel. In de toekomst zullen we meer major hurricanes en tyfoons (bij Azië) zien, die veel schade kunnen veroorzaken als ze aan land komen met extreme windsnelheden, enorme hoeveelheden regen en golven die steeds dieper het land binnendringen.

Nicole

Het is weer onrustig op de Atlantische Oceaan. Dit keer hebben we een hurricane met een vrouwelijke naam, Nicole. Nicole ligt op dit moment nog ruim 500 km ten zuidwesten van de Bermuda eilanden. Boven het warme is Nicole op dit moment al ontwikkeld tot een hurricane van de eerste categorie met 170 km per uur en uitschieters boven de 200 km per uur. Nicole trekt met een snelheid van 4 km per uur noordoostaarts richting de Bermuda eilanden. Morgen trekt Nicole rakelings langs deze dunbevolkte eilanden met niet alleen veel wind, maat ook met hoge gevaarlijke golven en veel regen. Er wordt 80 tot 130 mm regen verwacht….

Bronnen: National Hurricane Centre, Climatecentral, Wunderground.

Datum: woensdag 12 oktober 2016, 12:32
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bermuda, Canada, Cuba, Groenland, IJsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry