Eerste winterse veeg in de Alpen

11/10
2016
We zitten pas in de tweede week van oktober, maar een eerste vleugje winterweer heeft een deel van Europa al bereikt. Rondom het hogedrukgebied boven Scandinavië wordt koudere lucht vanuit Rusland aangevoerd en niet alleen in Nederland is het daardoor iets minder warm dan normaal in deze tijd van het jaar. Ook in het Alpengebied is het koud en regionaal ligt er al aardig wat sneeuw, ook in de iets minder hoger gebieden. De komende dagen volgt in de Alpen op meerdere plaatsen sneeuw, maar het winterweer is tijdelijk.

Hoewel het op veel plaatsen aan de noordkant van het Alpenmassief nog groen is, kleurt de zuidzijde al behoorlijk wit. Een lagedrukgebied trok het afgelopen etmaal over het Middellandse Zeegebied en Italië, waardoor vochtige lucht noordwaarts gestuwd werd, tegen de zuidkant van de Alpen. Door het stau-effect viel daar regionaal vervolgens al flink wat sneeuw.

Stau aan de zuidzijde
Bij stau komt de lucht als het ware dwars op de bergen aanstromen en wordt daar gedwongen om op te stijgen. De lucht koelt daardoor af en er treedt vervolgens condensatie op. Er vormt zich daardoor een flink wolkenpakket tegen de bergwand aan en uiteindelijk volgt er ook neerslag. Is de lucht koud genoeg, dan valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Eenmaal aan de andere kant van het gebergte aangekomen, is de lucht een stuk droger en daar lost de bewolking in een dalende luchtstroom dan op. De zon breekt door en vervolgens gaat het kwik snel omhoog. Ofwel, het föhn-effect.

Gletsjers
Op grotere hoogte kan in de Alpen al goed geskied worden, met op sommige plaatsen al één tot anderhalve meter sneeuw. Vooral de gletsjergebieden kun je vrijwel het hele jaar terecht voor wintersport, met vele uitstekend begaanbare pistes. Boven de 2000 meter is het echter wel erg koud, met veelal matige tot strenge vorst.

Omslag
Maar het gaat dus op meerdere plaatsen in de Alpen sneeuwen. Met nog steeds een lagedrukgebied boven Italië zijn het vooralsnog vooral de zuidelijke Alpen die wederom een paar centimeter sneeuw kunnen verwachten. Maar er is een weersverandering op komst. Morgen – woensdag – trekt het lagedrukgebied oostwaarts weg, waarna vooral het oosten van Oostenrijk nog wat sneeuw krijgt. De rest van de Alpen houden het dan zo goed als droog, met zelfs geregeld zonneschijn.

Depressie
Een lagedrukgebied dat momenteel nog ruimschoots ten westen boven de Atlantische Oceaan ligt, zakt het komende etmaal zuidoostwaarts en komt boven het Iberisch schiereiland te liggen, met daar een aantal stevige regen- en onweersbuien en uiteindelijk de aanvoer van gevoelig frissere lucht. De depressie trekt daarna met een bocht over het nog erg warme water van de Middellandse Zee naar het Alpengebied en gaat vanaf donderdag in met name de zuidwestelijke Alpen voor een flink pak sneeuw zorgen.

Regionaal halve meter

Onder invloed van zogeheten Süd-Stau daalt de vorstgrens tot ongeveer 1200 meter en kan het sneeuwdek in de Franse en deels Italiaanse Alpen groeien tot een halve meter. Aan de noordkant van het gebergte is het een stuk warmer en daar blijft het droog.

Na het weekend minder koud
Het lagedrukgebied trekt de dagen daarna wederom langs de zuidkant van de Alpen, met daar dan nog wat verse sneeuw. Tegelijkertijd wordt dan echter ook warmere lucht aangevoerd, waardoor het nulgradenniveau weer gaat stijgen tot boven 2000 meter. Boven oostelijk Europa bouwt zich vanaf dat moment weer hogere druk op, met daar omheen uiteindelijk een relatief warme zuidoostelijke wind. Maar goed, zoals al eerder gezegd.. het is natuurlijk pas begin oktober.

Datum: dinsdag 11 oktober 2016, 16:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland, Oostenrijk, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry