Mijnenbestrijding op zee blijft noodzakelijk

10/10
2016
Grondmijnen, verankerde mijnen, lokmijnen en zo goed als onzichtbare exemplaren. Het is een greep uit de explosieven die Nederlandse en Belgische mijnenjagers 5 weken lang moesten opsporen en onschadelijk maken. De schepen trainden in speciaal aangelegde mijnentuinen in de wateren van Schotland en voor de Nederlandse kust. Want mijnenruimen blijft immers noodzakelijk.

De bemanningen van zijner majesteits schepen Vlaardingen, Zierikzee, Schiedam en de Belgische BNS Primula werden uitgedaagd om de oefenmijnen zo snel mogelijk op te sporen en te identificeren. En dat bleek nog niet makkelijk, door de vorm van de mijnen verdwenen de explosieven deels in de zandbodem. Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Snellius legde de mijnentuinen aan en diende ook als mijnenbestrijdings commando- en ondersteuningsschip.

Van grote waarde

De wens is om 1 keer per 2 jaar een dergelijke grote oefening te houden met de Belgische en Nederlandse mijnenjagers, onder leiding van de Netherlands Maritime Force. Volgens kapitein-luitenant ter zee Ferry van Schoonhoven van die eenheid was de oefening van grote waarde. “We hebben ontdekt dat we samen met onze Belgische collega’s in staat zijn om 4 mijnenjagers in 4 weken volledig operationeel te krijgen. Helaas werd ook duidelijk dat we een tekort hebben aan personeel voor specialistische functies als (assistent) mijnenjachtofficier, duiker en seinmeester”, zei Van Schoonhoven.

De Sea Fox is een onbemand onderwatertoestel dat het doelwit kan vinden en onderzoeken met een sonar en camera.

Bedreiging

Explosieven op de Noordzee bedreigen nog dagelijks de zeevaart. In de laatste decennia zijn er in het kader van operatie Beneficial Cooperation veel zeemijnen en vliegtuigbommen uit de wereldoorlogen geruimd. Toch krijgt de Kustwacht nog vaak meldingen. Vissers en baggerschepen hebben dan een mogelijk explosief boven water gehaald. In 2005 ontplofte zo’n exemplaar in het ruim van een visserschip. Sindsdien gooien vissers de projectielen terug in zee en melden de locatie. Een mijnenjager krijgt dan opdracht om het explosief te ruimen.

Datum: maandag 10 oktober 2016, 11:42
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Schiedam, Schoonhoven, Vlaardingen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry