Ook in de nacht naar maandag vorst?

09/10
2016
In de nacht naar zondag hadden we voor het eerst dit najaar ergens in het land lichte vorst op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter. Gaat het komende nacht opnieuw vriezen?

Nachtelijke herfstkou...
Al eerder deze herfst kwam het lokaal tot vorst aan de grond, maar op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter gebeurde dit afgelopen nacht voor het eerst. In Hoogeveen daalde het kwik tot -0,1 graad, in Enschede daalde de temperatuur tot -0,6 graad en in Heino werd het -0,8 graad. In Deelen op de Veluwe werd het het koudst: de minimumtemperatuur kwam er op -1,1 graad uit.

Het kan nog eerder (en kouder)
In 1912 sloeg de winter al in de eerste helft van de maand toe. Tussen 4 en 13 oktober 1912 kwam het in De Bilt al op 8 dagen tot lichte vorst, aldus het KNMI. Winterswijk noteerde op 7 oktober 1912 met -5,7 graden al matige vorst. De uiterste data waarop het in De Bilt vroor waren 28 mei in 1961 als laatste dag vóór de zomer en 16 september 1971 als vroegste dag voor de winter. Op die septemberdag noteerde Winterswijk zelfs -2,4 graden. Oktober telt in De Bilt gewoonlijk 2 vorstdagen/nachten.

Noordooststroming
Een noordoostelijke wind voert momenteel, en ook de eerstkomende dagen, vrij koude lucht vanuit de omgeving van Scandinavië aan en met afgelopen nacht brede opklaringen koelde het snel af. De laagste temperaturen vinden we in deze tijd van het jaar vaak in het binnenland, omdat de kustprovincies nog profiteren van het nog relatief warmeNoordzeewater. Het kustwater is nu 16-17 graden.

Mist, hinderlijk voor de ochtendspits. Opnieuw vorst?
Voor komende nacht, dus de nacht naar maandag, is de situatie vrijwel hetzelfde als afgelopen nacht. Aan de kust wolkenvelden met bovendien een paar buien, landinwaarts zijn er (brede) opklaringen. Maar of het opnieuw tot lichte vorst op 1,5 meter komt, is de vraag. Mist en laaghangende wolken kunnen dit verhinderen. Er wordt namelijk op vrij grote schaal mist, ook dichte mist, verwacht. Dus een zicht van 200 meter of minder! Mist die het tot na de ochtendspits lijkt vol te houden.

Het hangt er nu van af, hoe snel de mist in de nacht ontstaat. Wanneer het lange tijd helder blijft, is de lichte vorst makkelijk haalbaar. Maar als de mist al snel de kop opsteekt, wordt het wat minder koud. Voorlopig gaan we bij MeteoGroup uit van minimumtemperaturen tussen 0 en 3 graden met op een aantal plaatsen wel weer vorst aan de grond.

Eerste sneeuw van seizoen in Alpen
Terug naar het heden. De oostelijke stroming brengt de (vrij) koude lucht tot de Alpen. Er trekt een storing mee en deze veroorzaakt in de bergen vanaf circa 900 à 1000 meter de eerste sneeuwval van het seizoen. Het zijn meerdere sneeuwbuien, zodat er aardig wat sneeuw kan gaan vallen. In de periode tot en met aanstaande vrijdag is op grotere hoogte regionaal 50 cm mogelijk. Een goede eerste aanzet voor het komende wintersportseizoen...

Datum: zondag 9 oktober 2016, 13:28
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, De Bilt, Drenthe, Enschede, Gelderland, Hoogeveen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Winterswijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry