Waar blijft de regen van betekenis?

08/10
2016
De tuin sproeien in oktober. Het is in deze tijd van het jaar meestal niet nodig. Dit jaar wel, want het herfstseizoen is tot nu toe bijzonder droog verlopen. Af en toe valt er wel een plaatselijke bui of wat lichte regen, maar dit heft de huidige droogte bij lange na niet op. En er is de komende tijd ook geen regen van betekenis in zicht. Houdt de tuinslang dus nog maar even bij de hand.

Na een aantal wisselvallige zomermaanden, met vrijwel dagelijks wat nattigheid, nam de buiigheid tegen het einde van augustus geleidelijk wat af. De restanten van ex-orkaan Gaston verschenen op de weerkaarten en trokken vanaf de Atlantische Oceaan onze omgeving in. Daar vooruit werd met een sterke zuidelijke stroming erg warme en droge lucht het Europese vasteland opgestuwd. Het duurde niet lang voordat er vervolgens net ten westen van Europa een sterk hogedrukgebied tot ontwikkeling kwam. Dit strekte zich lange tijd uit van boven de Britse Eilanden en onze omgeving tot in Spanje en Portugal. Een groot deel van Europa profiteerde daar uiteindelijk van, want de zon kreeg dagelijks volop de ruimte, waardoor het snel opwarmde en storingen op afstand bleven.

September al zeer droog
In september veranderde er aanvankelijk weinig, maar halverwege de maand wist een trog vanuit het noordwesten Europa toch te bereiken. Daar vooruit was het inmiddels erg warm geworden in onze omgeving en op diverse plaatsen werd zelfs regelmatig de tropische grens van 30 graden overschreden. In het zuidoosten van het land kwam het zelfs tot een regionale hittegolf. Die trog maakte uiteindelijk een einde aan de hitte, door een paar forse regen- en onweersbuien los te laten. Het kwam soms met bakken uit de lucht, maar na de vrij lange droge periode was dit slechts een druppel op een gloeiende plaat. Gemiddeld viel er in de septembermaand ongeveer 24 millimeter regen, tegenover het langjarig gemiddelde van 78 millimeter.

Opnieuw opbouw hoge luchtdruk
Aan de achterkant van de eerdergenoemde trog herstelde het hogedrukgebied zich snel weer en het was er wederom eentje met een lange adem. De tweede helft van september verliep dan ook weer erg droog en vrij zonnig. In zijn geheel was de septembermaand zeer warm, erg droog en zonnig. Deze maand belandde (uitgaande van De Bilt) op een vijfde plek in de top 5 van droogste septembermaanden sinds het begin van de metingen in 1901.

Tweede trog
Ook oktober ging op dezelfde wijze van start, al trok er in het eerste weekend wederom een trog met forse buien over het land. Daarna ontstond een nieuw, krachtig hogedrukgebied en dat ligt tot op heden boven Scandinavië. Daar omheen waait nu al een tijdje een noordoostelijke wind. Hoewel er in die stroming ook geregeld wolkenvelden over onze omgeving trekken, valt er nauwelijks neerslag. In totaal in er deze oktobermaand in De Bilt tot nu toe slechts 11,7 millimeter regen gevallen en daarmee staan we nu op een 4e plaats van droogste oktobermaanden. Dit is echter niet representatief, want de maand is pas net begonnen, maar het geeft wel aan dat het nog steeds erg droog in onze omgeving is.

Kust natter dan het binnenland
Als toevoeging moeten we hier ook nog wel duidelijk bij zeggen dat er qua neerslaghoeveelheden wel grote verschillen zijn in het land. Vooralsnog zijn het noordwesten en westen van het land in de oktobermaand het meest nat, met daar op enkele plaatsen zelfs al ruim 70 millimeter. Dit tegenover een schamele 2 millimeter op de Veluwe. Dit is op zich niet gek in de herfst, want de meeste buien vallen in dit seizoen in de kustregio’s. Dat heeft te maken met het nog relatief warme water van de Noordzee, waarboven gemakkelijker buien ontstaan dan boven het iets minder warme binnenland.

Voorlopig blijft het droog
Kijken we nog even wat verder de week in, lijkt het er vooralsnog niet op dat er de komende tijd veel neerslag gaat vallen. De oostelijke wind rondom het Scandinavische hogedrukgebied is hardnekkig en voorlopig zitten we daar nog wel even aan vast. Op een paar losse buien na, waarvan de meeste dus in de kustregio’s vallen, lijkt er nog geen regen van betekenis aan te komen.

Herfst van 2014
De laatste keer dat het in de herfst zo lang droog was in onze omgeving was in 2014. Die herfst kwam uiteindelijk op een 13e plek uit, met later in het seizoen wat vaker regen.

Datum: zaterdag 8 oktober 2016, 14:49
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Portugal, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry