Monster-Matthew op de voet gevolgd

06/10
2016
Hurricane Matthew heeft de afgelopen dagen een spoor van dood en vernieling achter gelaten op Haïti, de Dominicaanse Republiek en Jamaica. Met name op Haïti is de toestand zorgwekkend. Tot nu toe zijn 22 doden geteld en zijn meer dan 100.00 mensen dakloos. Het Rode Kruis waarschuwt voor een uitbraak van cholera. Gisteravond verscheen een infrarood satellietbeeld van Mattew op Twiiter. Als je met een beetje fantasie kijkt, zie je dat Matthew boven het westelijke schiereiland de vorm van een doodshoofd heeft….

Vanmiddag over de Bahama’s

Matthew is nog lang niet uitgeraasd. Vandaag trekt hij als major hurricane 3 op de schaal van Saffir Simpson noordwaarts richting de Bahama’s en trekt vanmiddag onze tijd vol over het grootste eiland van de Bahama’s Andros heen met windsnelheden rond 195 km uur, met uitschieters naar 240 km per uur. De wind is verwoestend, maar ook de grote hoeveelheden regen. Die zullen ook hier weer modderstromen veroorzaken. Het eiland is 6000 km2 groot, vergelijkbaar met Groningen en Friesland samen. Er wonen 8000 mensen. Andros heeft een koraalrif, de op twee na grootse van de wereld. Gevreesd wordt dat door de hoge golven het rif, dat door klimaatverandering al behoorlijk is aangetast, verdere schade zal oplopen.

Komende nacht full hit op Florida

Vanavond komt Monster-Matthew weer boven het zeewater terecht. De passage over het relatief kleine eiland van de Bahama’s zal geen reductie in windselen ten gevolge hebben. Sterker nog, boven het warme zeewater tussen de Bahama’s en het zuiden van Florida is het zeewater op dit moment zeer warm, 30 graden of zelfs nog een paar graden meer. Het warme zeewater is een energiebron voor Matthew. Op ramkoers voor West Palm Beach, 200 km ten noorden van Miami, nemen de windsnelheden rondom de kern van Matthew verder toe tot 215 km per uur met uitschieters tot 260 km per uur. Rond 5 uur Nederlandse tijd morgenochtend komt de hurricane aan land met huizenhoge golven.

Vrijdag over Orlando

Matthew trekt eenmaal aan land aangekomen over de kustlijn noordwaarts. Aan de westflank van de huricane boven land zal Matthew enigszins worden afgeremd, maar aan de oostkant blijft het warme zeewater voor de kust van Florida een enorme voedingsbron. De kracht van Matthew zal vrijdag overdag maar nauwelijks afnemen. Matthew trekt vrijdagmiddag richting de stad Orlando en buigt daarna weer noordoostwaarts af richting de Oceaan. Rondom het oog van Matthew zien we enorme banden met bewolking waaruit heel veel regen zal vallen. Verwacht wordt dat er langs de hele oostkust van Florida regionaal meer dan 200 mm regen zal vallen. 1 miljoen inwoners van Florida zijn gisteren al gewaarschuwd en hebben het advies gekregen zo ver mogelijk landinwaarts te trekken.

Zaterdagnacht weer boven zee

De verwachting volgens het ECMWF model van afgelopen nacht is dat Matthew in de nacht naar zaterdag Florida-land weer verlaat bij Daytona Beach en weer boven zee terecht komt.

Zaterdag langs de kust van Georgia

Zaterdag kunnen de inwoners van de kustgebieden van Georgia zich beter uit de voeten maken. Matthew zal boven Florida niet veel kracht verliezen. Bovendien is het zeewater voor de kust van Daytona Beach ook bijna tropisch warm en krijgt de langlevende monster-hurricane weer meer energie. Volgens verwachting scheert Matthew op zaterdag overdag Nederlandse tijd rakelings langs de kust van Georgia met windsnelheden rond 205 km uur met uitschieters tot 250 km per uur.

South-Carolina

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag trekt Matthew over zee verder langs de kust van South-Carolina. Pas na middernacht trekt hij de volle zee op, komt dan boven minder warm zeewater waardoor de kracht eindelijk zal gaan afnemen. Ook de inwoners van de kustgebieden in South-Carolina zijn gewaarschuwd, niet alleen voor veel wind maar ook voor de enorm grote hoeveelheden regen die naar alle waarschijnlijkheid ook veel schade zullen aanrichten aan de landbouwgebieden.

En weer terug naar de Bahama’s

Opvallend is de verdere koers van Matthew. Volgens berekeningen van het Europese en Amerikaanse model trekt Matthew verder in kracht afnemend na het weekeinde zuidwaarts en komt uiteindelijk volgende week dinsdag weer bij de Bahama’s aan. Modellen berekenen dat Matthew tegen die tijd zijn meeste kracht is verloren, maar het zeewater bij de Bahama’s is vrij hoog ( >29 graden). Het is niet uitgesloten dat Matthew, inmiddels ex-hurricane, opnieuw weer leven wordt ingeblazen.

Bronnen: MeteoGroup, NHC, Twitter

Datum: donderdag 6 oktober 2016, 12:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Dominicaanse, Dominicaanse Republiek, Friesland, Groningen, Jamaica, Miami, Orlando, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry