Bijzonder hoge barometerstanden

05/10
2016
Momenteel worden luchtdrukwaarden tot 1038 hectoPascal gemeten. Dit leunt tegen een oktoberrecord aan.

De barometer wees vanochtend in het noorden van het land een zeer hoge luchtdruk van rond 1038 hectoPascal (voorheen millibar) aan. Dit heeft te maken met een sterk hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt boven Scandinavië ligt. Daar worden luchtdrukwaarden tot iets boven 1050 hPa gemeten. Zo gaf het weerstation Geilo-Oldebraten in het zuiden van Noorwegen om 8 uur vanmorgen 1052 hPa aan.

1041
Een luchtdruk van minstens 1035,0 hPa in oktober is op het landelijk hoofdweerstation De Bilt sinds 1901 49x gemeten, dus op totaal 49 datums in oktober. Het oktoberrecord voor wat betreft de hoogste uurgemiddelde luchtdruk is te De Bilt 1041,4 hPa, gemeten op 22 oktober 1983. Dat record gaan we nu niet evenaren of verbreken. Waarschijnlijk blijft het bij die 1038 hPa vanmiddag. In de winter is het record 1050,0 hPa en dat werd gemeten op 26 januari 1932. Dat is ook meteen het jaarrecord overigens. Op 16 februari 2008 werd in De Bilt 1046,7 hPa gemeten; de meest recente hoogste uurgemiddelde luchtdruk.

"Zware" lucht
Dat de luchtdruk in de wintermaanden hoger kan komen dan in andere jaargetijden heeft te maken met het feit dat koude(re) lucht zwaarder op het aardoppervlak 'drukt' dan warme/zachte lucht, aangezien koude lucht een grotere dichtheid dan warme(re) lucht heeft. Zeker als er een dikke kolom met diepvrieskou aanwezig is, zal die kolom stevig op het aardoppervlak duwen. Die kolom moet dan wel meerdere kilometers dik zijn en dit kan alleen in continentale gebieden, tijdens de wintermaanden. Zo kan de luchtdruk boven Siberië in de winter tot wel 1060 of zelfs 1070 hPa oplopen.

Tot rond -10 graden
Helder weer, weinig/nauwelijks wind en koude lucht; de combinatie zorgt al voor nachtelijke vorst in grote delen van Scandinavië. De laagste minimumtemperatuur werd gemeten in het Noorse Folldal-Fredheim: -10 graden. Ook de komende nacht, de nacht naar donderdag, levert lichte tot matige vorst op.

Blijvertje en blokkade, maar wolken
Het krachtige 'Scandihoog' is een blijvertje, want het blijft de eerstkomende dagen vrijwel op dezelfde positie liggen en daarmee blijft de 'anti-cycloon' (fraai, ander woord voor hogedrukgebied, JB) ons weer bepalen. Overigens wordt de kerndruk geleidelijk wat minder hoog, waarden van minstens 1050 worden niet meer verwacht. Hoe dan ook, het weersysteem blokkeert oceaandepressies. Hierdoor blijft het een tijd stabiel en (overwegend) droog weer. Maar de heel hoge luchtdruk betekent niet dat het iedere dag stralend zonnig is. Integendeel.

De wind komt bij ons telkens uit het noordoosten tot oosten en daarmee stroomt lucht afkomstig vanaf de Noordpool via Oost-Europa ons land binnen. In Polen en Tsjechië is een storing actief en valt vanaf circa 650 meter al sneeuw. In het Tsjechische Šerák sneeuwde het op 1327 meter vanochtend zelfs flink. Sneeuwval is bij ons - uiteraard - nog niet aan de orde, maar wel komen de wolken van de storing langzamerhand naar het land. De wolkenvelden zullen morgen en vrijdag de zon grotendeels tegenhouden.

Vorst aan de grond?
Afgelopen nacht leverde de koude lucht in combinatie met weinig of geen wolken in onder meer Duitsland regionaal vorst aan de grond op. In ons land lukte dit (net) niet. In het Overijsselse Heino werd het op 10cm +2 graden. Komende nacht kan het nog iets kouder worden en is lokaal wel de eerste vorst aan de grond van het najaar mogelijk. Echter, er komen steeds meer wolkenvelden naar ons toe en er blijft wat wind staan, zodat de atmosferische condities voor grondvorst niet ideaal/optimaal zijn.

Morgen en ook vrijdag hebben wolkenvelden dus de overhand. Soms kunnen er spatjes uit vallen, maar het droge weer overheerst. Morgen wordt het rond 13 graden, vrijdag 15 graden. Maar in de nachten koelt het door de wolkendeken dan niet meer sterk af. Het wordt hooguit 8 graden. In het weekend zijn er wel weer enkele opklaringen mogelijk, en meteen zie je de nachttemperaturen weer verder dalen, vooral in de nacht naar zondag...

Bronnen: MeteoGroup, KNMI.

Datum: woensdag 5 oktober 2016, 13:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Noorwegen, Polen, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry