Hoe kan WhatsApp alle Duitse klanten uitzonderen van haar Facebookkoppeling?

04/10
2016
Facebook moet WhatsApp-data wissen van Duitse privacywaakhond, meldde Tweakers vorige week. De privacytoezichthouder van de deelstaat Hamburg (waar Facebook gevestigd is) heeft bepaald dat de recente Facebook/Whatsapp-koppeling in strijd is met de Duitse Wet bescherming persoonsgegevens. Facebook mag nu geen gegevens van Duitse WhatsApp-gebruikers meer hebben. Maar hoe kan Facebook dat doen, vroegen diverse mensen me.

De reden voor het Duitse stakingsbevel is dat WhatsApp nooit vooraf heeft gevraagd of zij gegevens aan andere bedrijven mag geven. Zoiets mag alleen met toestemming, ook als het gaat om je nieuwe moederbedrijf. En die toestemming heeft WhatsApp noch Facebook geregeld. Dat is dus gewoon een overtreding van de privacywet, de Wbp.

(Facebook kletst dan ook uit haar nek in haar persbericht dat zij zich zou houden aan Europese privacywetgeving. Allereerst omdat die er niet is – de Richtlijn is geen wet maar een instructie om wetten te máken. En ten tweede omdat in heel Europa die wetten hetzelfde zijn, en de Duitse interpretatie correct is.)

Maar goed, stel dat WhatsApp zegt, prima, we houden ons hieraan, we blokkeren dit voor Duitsers. Hoe moet dat dan? Want er is geen paspoortcontrole als je WhatsApp neemt, dus hoe weten zij dan welke accounts Duits zijn?

Er zijn natuurlijk diverse benaderingen te verzinnen. Accounts met Duitse telefoonnummers (kengetal +49) zullen vermoedelijk aan personen uit Duitsland behoren. Je kunt een landinstelling doen via je account. De taalinstelling zegt misschien ook iets (hoewel Oostenrijk en Zwitserland, en wellicht België, daar anders over zullen denken). Wellicht logt WhatsApp de landen waar je bent, het land waar je 90% van de tijd bent zal dan wel `jouw’ land zijn. Een optelsom van een aantal van die factoren zou voor mij een prima manier zijn. Maar toegegeven, 100% zekerheid heb je niet.

Is dat een probleem? Voor de wet niet. Wetten bepalen zelden hoe je dingen moeten doen, ze zeggen wat het gewenste eindresultaat is en verlangen van jou dat je dat doet of uitlegt waarom dat niet kan. En de lat bij dat laatste ligt hoog. In het algemeen moet je alles doen dat je redelijkerwijs kan om aan zo’n bevel te voldoen.

Honderd procent zekerheid wordt niet verlangd, en het is dus geen argument dat je die niet kunt geven. Laat maar zien wat je wél kunt doen en hoe goed dat resultaat is.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: dinsdag 4 oktober 2016, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Duitsland, Hamburg, Oostenrijk, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry