Matthew bedreigt Haïti en Cuba

02/10
2016
Het hurricaneseizoen is in volle gang. Op dit moment zijn alle ogen gericht op het oog van Matthew. Het is de krachtigste orkaan tot dusver dit seizoen. Gisteren bereikte het systeem zelfs de hoogste klasse in de Sapphyr-Simpson schaal, als orkaan van categorie 5. Zo een sterke orkaan hebben we jaren niet gezien op de Atlantische Oceaan of in het Caribisch gebied. Rond de kern haalde de orkaanwind snelheden tot een onvoorstelbare 280 kilometer per uur. De gevaarlijke wervelstorm is iets in kracht afgenomen, en is nu met windsnelheden tot 240 km/uur een orkaan van categorie 4.

Curaçao en Aruba

Op Curaçao moesten afgelopen vrijdag de geplande verkiezingen wordt afgelast. De storm liet het eiland op z’n koers naar het westen grotendeels links liggen. Stormen deed het niet op Curaçao, maar er vielen wel fikse stortbuien. Maar goed, dat komt daar zeker in deze tijd van het jaar wel vaker voor. Op Aruba gingen de plensbuien vergezeld van fikse windstoten. De hoge golven die op de kust beukten lieten een flinke bende achter. Dus het weekend staat er in het teken van de stranden weer opruimen.

Koerswijziging

Vanochtend trok Matthew nog steeds langzaam in west- tot noordwestelijke richting. Maar onder invloed van een langzaam ontwikkelende ‘trog’ of vore in de bovenlucht, verder naar het westen, geven alle rekenmodellen duidelijk aan dat de orkaan naar rechts gaat afbuigen. De koerswijziging moet in de loop van vandaag ingezet worden. Gisteren leek vooral Jamaica het meest in de gevarenzone te komen. Nu zijn de berekeningen iets bijgesteld, en is de te maken bocht naar rechts als het ware iets scherper.

Links laten liggen

Goed nieuws voor Jamaica dat wellicht redelijk gespaard blijft voor de gevaarlijke wervelstorm. Natuurlijk is men daar ook in hoge staat van paraatheid. Men krijgt er sowieso te maken met Matthew, zeker wat betreft hoog water aan de kust en zeer veel regen op het eiland. Zeker de zware regenval kan tot problemen leiden. Overstromingen en modderstromen zijn als het ware zeer gebruikelijk als een orkaan van deze kracht dicht langs trekt.

Haïti

De papieren voor Haïti en Cuba zijn er slechter op geworden sinds gisteren. Nu moet men in het westen van Haïti met het ergste rekening houden. De smalle uitloper van het arme land is weliswaar dunbevolkt, maar de impact kan er voor de bevolking enorm zijn. Hetzelfde geldt voor de oostkant van Cuba. Het Amerikaanse leger is al begonnen met het evacueren van de basis Guantanamo Bay. Met name Haïti is een land met een triest verleden als het gaat om grote natuurrampen. Niet alleen door orkanen overigens. In 2010 werd het land getroffen door een krachtige aardbeving die aan meer dan 200.000 het leven heeft gekost.

Trieste geschiedenis

Maar Haïti heeft dus ook een geschiedenis met rampzalige stormen en orkanen. Twaalf jaar geleden was het de tropische storm Jeanne die er zwaar heeft huisgehouden. Hoewel het niet eens een orkaan was, kwamen er toch 3000 mensen om het leven door het systeem. Door de talloze overstromingen en modderstromen na zware regenval die Jeanne veroorzaakte. In het jaar 2008 kreeg Haïti in totaal met 4 tropische stormen te maken. Ook toen had de impact van de stormen niet zo zeer te maken met de wind, maar vooral met de overvloedige regenval.

Massale ontbossing

Het probleem van het straatarme Haïti is eigenlijk, dat het juist door armoede op zeer grote schaal het hout van het land letterlijk heeft opgebrand. Olie voor energiewinning en huishoudelijk gebruik was simpelweg te duur. Na jaren van massale houtkap heeft Haïti nog slechts 1% over van de oorspronkelijke hoeveelheid bos. Een enorm verschil met buurland de Dominicaanse Republiek. Het gevolg is dat bij zware regen de erosie vele malen groter is dan in een verder verleden. Zo kon het gebeuren dat de categorie 3 hurricane David in 1979 aan niemand op Haïti het leven kostte. Toen was het land nog voor een belangrijk deel bebost. Het is zeer opmerkelijk dat stormen in deze eeuw, die niet eens orkaanstatus hadden, toch steeds weer aan tenminste honderden mensen het leven kostte. Keer op keer door overstromingen en niet door de kracht van de wind. Hulp aan Haïti zou zeker ook moeten bestaan in het terugdringen van de kwetsbaarheid voor overstromingen. Herbebossing op grote schaal zou hoog op de agenda moeten staan. Ook bij hulpverleningsinstanties. Overigens heeft het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling in enkele decennia tijd 60 miljoenen bomen geplant, maar die zijn door de bevolking bijna even snel weer gekapt. Lessen die geleerd zijn moeten in samenspraak met de bevolking in de toekomst tot duurzamere resultaten leiden.

Categorie 3

Matthew zou de westpunt van Haïti in de loop van maandag moeten bereiken. Volgens de huidige berekeningen als orkaan van categorie 3 of zelfs nog als orkaan van categorie 4. Verwachtte windsnelheden rond het oog liggen bij deze sterkte in de ordegroote van 210 tot 225 kilometer per uur. Dat alleen kan al een enorme schade veroorzaken aan de kust. Maar het grootste gevaar zal ook nu de zware regen zijn. Hetzelfde geldt voor het oosten van Cuba. Na Haïti en Cuba raast Matthew verder naar het noorden. Mogelijk komen de Bahama’s dan ook in de gevarenzone van de orkaan. Florida blijft vrijwel zeker veilig voor het tropische natuurgeweld.

Datum: zondag 2 oktober 2016, 14:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Aruba, Cuba, Dominicaanse, Dominicaanse Republiek, Groningen, Jamaica, Leek, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry