Bauer: “Defensie en bedrijfsleven hebben elkaar hard nodig”

01/10
2016
“Een groot deel van onze welvaart en ons welzijn, en daarmee van uw omzet, is afhankelijk van veiligheid en stabiliteit in de rest van de wereld.” Met die woorden richtte de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten zich vandaag tot honderden jonge managers en ondernemers bij het Jong Management congres Re_Invent in Rotterdam.

Defensie gebruikt civiele technologische middelen in een operationele omgeving (tablet als reparatiehulplijn in Mali, december 2015).

“Die welvaart is afhankelijk van de fysieke en digitale knooppuntfunctie van Nederland in de wereld”, lichtte vice-admiraal Rob Bauer toe, “én van de veiligheid van aan- en afvoerlijnen, door de lucht, over land, op zee en via het internet.”

Bauer memoreerde dat er met de opkomst van ISIS, oorlog in Syrië, vluchtelingenstromen, terreur en chaos in Libië en in Jemen, sprake is van een groeiende gordel van instabiliteit. “Er wordt dan ook steeds vaker een beroep op de krijgsmacht gedaan. In het buitenland, maar ook in Nederland om hier veilig te kunnen blijven leven, werken en veilig te ondernemen.”

Bauer ziet daarom een duidelijke relatie tussen Defensie en het bedrijfsleven omdat er sprake is van grote afhankelijkheden over en weer. En dan gaat het om ‘veiligheid en stabiliteit’, ‘economische expansie’ en ‘innovatie’.

Vice-admiraal Rob Bauer.

Veiligheid en stabiliteit

“Veiligheid en stabiliteit zijn van essentieel belang voor het succes van handelsland Nederland”, aldus Bauer. Daarvoor speelt Defensie bijvoorbeeld een rol bij een veilige toevoer van goederen van en naar de Nederlandse havens. Maar ook groeiende passagiersstromen op de luchthavens houdt Defensie in de gaten. Verder beschermt Defensie vitale infrastructuur en zorgt voor een veilig digitaal dataverkeer.

Voor die veiligheid en stabiliteit worden Nederlandse militairen op dit moment wereldwijd ingezet bij zo’n 20 missies en in eigen land. Denk aan piraterijbestrijding, ruimen van explosieven, extra grenscontroles of het verhogen van de cybersecurity.

Een zuiver militaire oplossing voor een conflict of het voorkomen daarvan bestaat volgens Bauer echter niet. Wat hem betreft moet voor echt duurzame oplossingen worden gewerkt met veel verschillende partijen om oorzaken van conflicten weg te nemen en perspectief te bieden. “Dat begint bij veiligheid en stabiliteit, maar dat gaat vooral ook over een goed functionerend rechtssysteem, goed bestuur, onderwijs, economische ontwikkeling en banen. En daar heeft u ook een rol en een belang”, sprak hij tot de jonge ondernemers.

Economische ontwikkeling

“U kunt met de activiteiten in uw bedrijf of organisatie bijdragen aan economische ontwikkeling van landen waar wij ook militair actief zijn”, opperde Bauer. Volgens hem kan dat direct door ter plaatse activiteiten te ontplooien, maar ook indirect als toeleverancier van bedrijven in het buitenland. “En wat dacht u van de afzetmarkten die vaak nog onontgonnen zijn. Als op die plaatsen waar het onrustig is, iets meer stabiliteit valt te brengen, heeft dat mogelijk enorme economische gevolgen, in positieve zin. Kansen dus. En dan heb ik het ook over innovatie.”

Innovatie

Waar Defensie vroeger trendsetter was, is de krijgsmacht volgens Bauer nu vaak trendvolger. “Zeker in de wereld van de microprocessoren, zoals in computers en smartphones”, voegt hij toe en attendeert op militaire uitvindingen die iedereen gebruikt, zoals internet, magnetron, de ritssluiting, het navigatiesysteem in de auto en op de telefoon, én de onbemande vliegende systemen, wellicht beter bekend als ‘drones’. Het trendsetter tijdperk is echter voorbij. “Overheden of krijgsmachten hebben geen middelen meer om breed revolutionaire technologieën te ontdekken en te ontwikkelen. Het gaat op veel terreinen te snel en het is ook te duur”, aldus Bauer.

“Daarom zijn we erg afhankelijk van andere organisaties, bedrijven en kennisinstellingen. Het is voor ons wel cruciaal om deze commerciële ontwikkelingen maximaal te volgen en specifiek te zoeken naar de militaire toepassingen ervan. Innoveren dus, om voor te blijven op onze tegenstanders. Met behulp van u”, riep Bauer op.

“Die noodzaak tot innovatie, biedt ook weer kansen voor bedrijven en ondernemers. Kansen om iets nieuws in de markt te zetten of met behulp van onze expertise te testen in onze operatiegebieden. Om zo uw producten nog beter te maken, zodat ze perfect aansluiten bij onze operationele behoeftes.”

“Achterblijven betekent dat we kunnen verliezen”, waarschuwt Bauer. “En dat betekent dat we ook mensen kunnen verliezen. Kortom: Defensie en het bedrijfsleven hebben elkaar hard nodig. Nu misschien wel meer dan ooit."

Datum: zaterdag 1 oktober 2016, 14:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Jemen, Mali, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry