Keert na het weekend de nazomer terug?

01/10
2016
Dit weekend verloopt wisselvallig met morgen de meeste wind en de meeste buien. Daarna is de hoop gevestigd op een krachtig hogedrukgebied. Gaat de eerste werkweek van oktober nazomers verlopen?

Koudeput
Vanmiddag ligt er een kleine depressie boven Londen, morgen (zondag) trekt het weersysteem over waarschijnlijk het noorden van ons land met bestemming Noordoost-Duitsland waar het lagedrukgebied maandagmiddag wordt verwacht. In de bovenlucht is het lagedrukgebied ook aanwezig met rond 5,5 km hoogte een portie vrieskou 'ingevangen', ofwel we hebben met een heuse koudeput te maken. Samen met het relatief warme kust- en IJsselmeerwater wordt de onstabiliteit van de lucht vergroot en dit leidt tot een aantal stevige buien met onweer. Over het algemeen zijn er wat meer buien dan vandaag te verwachten. De westelijke stroming die morgen boven ons land tot ontwikkeling komt, voert de buien over het gehele land.

Regionale neerslagverschillen, stevige wind aan zee
Zoals zo vaak met buien zullen er regionale verschillen zijn. Sommige regio's krijgen veel regenwater te verwerken, vermoedelijk minstens 10 millimeter regenwater, terwijl op andere plaatsen weinig tot geen neerslag valt. De fijnmazige weercomputermodellen 'stoeien' met de precieze lokaties/regio's en regenhoeveelheden. Verder gaat de passage van de put met een aantrekkende wind gepaard. De wind draait van zuidwest naar noordwest en bereikt aan de west- en noordwestkust 6 tot 7 Beaufort, mogelijk 8 Beaufort, en risico op een paar zware windstoten. Bij dit alles wordt het niet warmer dan 14 tot 17 graden.

Scandihoog, nazomers?
Na passage van de put stijgt maandag bij ons de luchtdruk. Het klaart (in de loop van de dag) op en er staat niet veel wind meer. De middagtemperatuur loopt op tot rond 18 graden. Ook boven Scandinaviƫ ligt maandag overigens een hogedrukgebied, een 'Scandihoog', dat de dagen erna in betekenis toeneemt, met in de kern meer dan 1040 hectoPascal. Het zorgt bij ons voor een matige oostelijke wind, droog weer en geregeld zonneschijn. Of het - dagelijks - zonnig wordt, is overigens nog de vraag aangezien er risico is op aanvoer van af en toe (laaghangende) wolkenvelden. Dinsdag wordt het maximaal 18 graden, iets boven het langjarig gemiddelde. Vanaf woensdag lijkt de aangevoerde lucht wat kouder te worden. Kortom, overtuigend nazomers met 's middags minstens 20 graden zal het niet (meer) worden, maar voor de rest is het toch heel plezierig najaars-/herfstweer te noemen.

Nachtvorst mogelijk
Rond het midden van de komende week zullen ook de nachtelijke temperaturen lager uitpakken.
In het binnenland - (flink) verwijderd van het nog relatief warme kustwater - kan het lokaal tot onder de 5 graden afkoelen. Vooralsnog lijkt de nacht naar donderdag de koudste nacht van deze week te worden. Hiermee is de eerste nachtvorst van het najaar, ofwel vorst aan de grond (10 centimeter), mogelijk. Overigens niet ongewoon voor het jaargetijde. Vorig jaar was er al op 27 september zeer lokaal sprake van nachtvorst. In Enschede werd het op 10 centimeter -0,1 graad. Op 2 oktober 2015 waren er meer weerstations met grondvorst. In Enschede werd het -3,3 graden, te Volkel -3,2 graden en Gilze-Rijen mat op 10 cm -1,7 graden.

Datum: zaterdag 1 oktober 2016, 12:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Enschede, Londen, Overijssel, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry