Winnende idee kinderklimaattop wordt werkelijkheid

30/09
2016
Winnende idee kinderklimaattop wordt werkelijkheid

30-09-2016 Veel meer werknemers op de e-bike in plaats van in de auto. Dat is de kern van het winnende idee van de Kinderklimaattop die in november 2015 plaatsvond. En waar kun je dat nou beter in praktijk brengen dan op je eigen school? Zo is het idee ontstaan voor de ‘Juffenfiets’. Basisschoolleraren kunnen een maand lang ervaren hoe het is om dagelijks met de e-bike naar school te komen. Vandaag, 30 september, heeft wethouder Lot van Hooijdonk de aftrap gegeven van de actie op basisschool Op de Groene Alm. Imraan Skori, één van de winnaars van de kinderklimaattop: “Echt vet, ik had nooit gedacht dat ons idee ook echt uitgevoerd zou worden!!”

De eerste twee juffen kregen vandaag uit handen van wethouder Van Hooijdonk en de winnaars van de Kinderklimaattop de sleutel van hun ‘juffenfiets’. Het overige personeel kon zich uitleven op één van de test-e-bikes die voor deze dag beschikbaar zijn gesteld. Juf Annelies van Loenen: “Ik ben benieuwd hoe lang ik er met de juffenfiets over doe om naar Op de Groene Alm te fietsen!”

Doorgeeffiets
De ‘Juffenfiets’ is een doorgeeffiets die als testfiets door basisschoolleraren gebruikt kan worden als alternatief voor de auto of brommer. Als eerste rouleren de fietsen op basisschool Op de Groene Alm. Daarna volgen andere scholen in Leidsche Rijn en mogelijk in de rest van Utrecht. Imraan heeft, samen met een klasgenootje, een belangrijke rol in de actie: ze gaan leerkrachten interviewen over hun woon- werkritten en keuzes, ze rekenen met de leerkrachten uit hoeveel geld en milieu ze kunnen besparen, ze houden een logboek bij, etc. Ook de rest van de school wordt actief betrokken. In de afgelopen twee weken werkten de leerlingen in alle klassen verschillend aan het thema mobiliteit.

Uit de auto, op de fiets
De Juffenfiets is één van de initiatieven in de regio om fietsen te stimuleren. Wethouder Lot van Hooijdonk hierover: “Fietsen is gezond, schoon, goedkoop en mensen die vaker fietsen zijn fitter en gelukkiger. Zeker in het woon-werkverkeer tot 20 km is veel winst te behalen. De e-bike is voor deze afstanden een volwaardig alternatief voor de auto.“ Samen met grote werkgevers zoals Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, UMC en de Industrievereniging Lage Weide worden in oktober en november bijeenkomsten georganiseerd waarbij werknemers e-bikes kunnen uitproberen en horen hoe ze met korting een e-bike kunnen aanschaffen.

Goedopweg
De juffenfiets is een initiatief van Goedopweg waarin gemeente Utrecht samenwerkt met de provincie Utrecht, de gemeente Amersfoort, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de werkgevers in de regio (verenigd in de U15) aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Midden-Nederland.

Datum: vrijdag 30 september 2016, 15:11
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Loenen, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry